MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 26 de juny del 2021

OCELLS DE MENORCA: AUS MARINES - GAVINA CORSA O GAVINA ROJA (Larus audouinii)

Gavina fotografiada a Sant Tomàs (Es Migjorn Gran)



La gavina corsa o gavina roja i gallineta de mar a les Balears (Larus audouinii) és un ocell de l'ordre dels caradriformes i una de les espècies de gavina més escasses del món.

Morfologia: Fa 50 cm de llargària total i 125-138 cm d'envergadura alar. Té el dors i les ales d'un gris clar. Aquestes darreres presenten una conspícua taca negra formada per la part terminal de les primàries externes. El bec és de color vermell  carmí amb una banda negra abans de la punta, que és groga (això la distingeix, a primera vista, de les altres gavines). Les potes són d'un gris verdenc. Iris fosc, amb anell orbital carmesí. El cap i el pit són d'un blanc pur.

Reproducció: Manté poblacions nidificants a les Balears, als Columbrets, al delta de l'Ebre i al delta del Llobregat, els efectius del qual sumen la meitat de la població mundial. Fora de les àrees de nidificació, aquesta gavina és molt escassa. Fan el niu i hi ponen 2 ous, a l'abril-maig, en àrees sense gaire vegetació.

Període d'incubació de l'ou: 29 dies

Alimentació:  Pesca peixos i rarament menja carronya. S'alimenta de nit, tant a alta mar com a les platges.

Hàbitat: Viu a la Mediterrània, a alta mar, i cria a les illes, preferentment si són petites i de costes rocalloses. Normalment vol penya-segats i roques a les illes on nia.

Costums: Arriba a les àrees de cria durant els mesos de març i abril. A l'hivern és escassa.

Estat de conservació: És una espècie en expandiment, ja que a la dècada de 1960 només n'hi havia 1.000 exemplars i, actualment, es calcula que n'hi ha 10.000.

Observacions: El seu nom científic honora el naturalista francès Jean Victoire Audouin.