MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimarts, 8 de juny del 2021

TORRE DE SANITJA (ES MERCADAL) 16-05-2021 (RESTAURADA)

Torre de defensa costanera anglesa de grandària menor de finals del segle XVIII. Defensava una cala protegida del vent del nord que, en l'antiguitat clàssica (segles I-III) va ser un port —Sanisera— de certa rellevància.

Es va construir amb morter amb fileres verticals de carreus de reforç. Tenia tres plantes, amb l'accés al nivell de la planta intermèdia. Posteriorment es va obrir una porta a la planta baixa que dóna a un espai octogonal de tres habitacions cobertes per dues voltes de canó, que s'usaven com a magatzem de pólvora, de recanvis i diversos materials. Es comunicava amb la planta intermèdia a través d'una trapa feta al sostre, atès que aquestes petites torres no tenien escala d'obra.

La planta intermèdia es comunicava amb la terrassa per la xemeneia feta al sostre del passadís d'entrada, que també ha caigut parcialment. La terrassa circular superior està envoltada d’un parapet delimitat per dos cordons de pedra, superior i inferior, en el parament exterior de la torre i tenia una peça d'artilleria sobre un marc giratori amb gir central al centre.

En les proximitats queden les restes d'un edifici que devia albergar els dragons, soldats de cavalleria, que comunicaven amb fum o foc els avisos que les torres de vegades, a causa del mal temps, no podien comunicar. O potser servia per completar la vigilància a les zones que la torre no albirava.







FOTOS ABANS REFORMA