MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 18 d’agost del 2018

VACA HOLTSTEIN O VACA FRISONA (MENORCA)

La vaca Holstein o vaca frisona és una raça bovina procedent de la regió friso saxona (Frísia i Holanda del Nord, a Alemanya i els Països Baixos, respectivament), que destaca per la seva alta producció de llet, carn i la seva bona adaptabilitat. Aquestes característiques van fer que fos adoptada en ramaderies de nombrosos països, sent actualment la raça més comuna a tot el món en granges per a la producció vacuna de llet. Aquest animal neix amb un pes aproximat de 40 kg. Les vaques Holstein arriben a pesar al voltant de 600 kg, mentre que els toros arriben fins als 1.000 kg.

Habitualment la producció es mesura en una lactació normalitzada a 305 dies (normalment la vaca es té en producció aquest temps i després entre 40 dies i 2 mesos abans del part, que és quan comença la següent lactació). Aquesta producció és altament variable segons el maneig i l'alimentació de la vaca, però es coneixen vaques que han superat amb molt els 20.000 litres de llet. Com a exemple, hi ha zones d'Espanya i d'Andorra a on la mitjana de l'àrea és al voltant dels 12.000 litres, amb uns percentatges de greix i de proteïna d'aprox. 3,70% i 3,15%, respectivament. Aquestes produccions requereixen un maneig molt especialitzat, una alta selecció genètica i una alimentació molt cuidada. Hi ha professionals que es dediquen precisament al disseny de l'alimentació de les vaques de granja. A cada país s'ha procurat adaptar la raça a les condicions locals, orientant la criança cap a diferents objectius. Així han sorgit tipus que difereixen de l'estàndard en grandària i requeriments, el que repercuteix en els rendiments de producció de llet i carn.




 En el passat es distingien amb el nom de bestiar frisó dos tipus de races: una amb el cos blanc i negre (Berrenda, tacada o overa), anomenada holandesa, Holstein-Friesian o overa negra, i una altra amb el cos tacat en vermell i blanc. Aquesta última va ser considerada als Estats Units durant anys com un defecte genètic. A vegades d'una vaca holstein i un bou holstein naixia una criatura vermella i blanca, que era sacrificada immediatament. Però amb el temps es va descobrir que diferents animals negres i blancs són portadors de l'anomenat "factor vermell". No obstant això, a finals del segle XIX les dues eren considerades ja com raça única.













La fira agrícola i ramadera més important de les Balears se celebra cada any a Alaior. Enguany un total de 37 finques i 180 caps de bestiar van participar en el XXXII Concurs Morfològic de Bestiar Boví Frisó de Menorca que es va celebrar el 27 i 28 de març al Polígon Industrial la Trotxa d'Alaior, en el marc d'una nova edició de la tradicional Fira del Camp.