MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 11 d’abril del 2015

TORRE DE SON GANXO I CASA DE COLÒNIES (SANT LLUÍS)


Torre de defensa costanera espanyola, també anomenada de Punta Prima. És d'aspecte i dimensions similars a la d'Alcalfar, perquè van ser construïdes en el mateix moment, el 1786, durant la sobirania espanyola, recuperada l'illa per Espanya als britànics, i sent governador de Menorca el comte de Cifuentes.
Situada a l'extrem sud-est de Menorca, a uns set quilòmetres del port de Maó i davant de l’illa de l'Aire, domina una costa baixa i comprèn una platja, per la qual cosa és un ancoratge d'immillorables condicions per a un desembarcament de tropes enemigues. Des de la torre s’havia de vigilar la costa fins a cala Canutells. Com totes les torres de defensa costanera, disposa de tres plantes, amb porta d'entrada per la planta intermèdia per mitjà d'una escala portàtil. L'entrada era defensada zenitalment per fusellers des del matacà que sobresortia de la terrassa superior. En l'actualitat s'hi accedeix per la planta baixa a través d'una porta oberta anys després de la seva construcció. La pujada a la terrassa des del pis intermedi és a través d'una escala de caragol encastada en el mur que desemboca a la sala del matacà.



VISITES NOMÉS A L’EXTERIOR
(ÚS EXCLUSIU COM A CASA DE COLÒNIES A CÀRREC DE L’ INSTITUT DE LA JOVENTUT DE MENORCA) 
DES DE L'ILLA DE L'AIRE