MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 11 de setembre del 2019

PORT DE SANITJA - CAP DE CAVALLERIA (ES MERCADAL)

Just a la punta septentrional de Menorca, al cap de Cavalleria, hi ha la petita badia de Sanitja, que, per la seva llunyania dels nuclis habitats, és considerada com un des llocs més silenciosos, tranquils i preciosos d'aquesta part de la costa. 






El port  de  Sanitja  està  custodiat  a  la  seva  entrada  per  una  torre  de  defensa anglesa de l’any 1800.  Aquest petit  port  ha  servit de refugi  davant  els  temporals  per  als pescadors professionals durant molts anys i és per aquesta raó que hi  ha  algunes  casetes  destinades a  donar  aixopluc  en  aquestes  situacions. Avui dia a la colàrsega del port s’hi poden veure algunes barques de pescadors aficionats alineades al llarg de rústics molls construïts amb fusta. Aquest ús portuari es remunta a l’època romana, quan hi havia   tot un poblat amb un important activitat mercadera anomenat  Sanicera. Les restes arqueològiques han estat excavades i es poden veure  des  de  la  carretera  del  far. Gran quantitat d’àmfores han estat extretes del fons d’aquesta badia.
OBSAM



El  port  de  Sanitja és una entrada de quasi 700 m de llargada i uns 120 m d’amplada orientada al nord-oest. Presenta una fondària molt baixa, des d’uns 6 m a la boca fins a no arribar a mig metre a la  part  final,  a  on  es  forma un petit prat litoral entre l’aigua marina i l’aigua que arriba pel torrent.