MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 8 de febrer del 2017

NAVETA D'HABITACIÓ DE CALA BLANCA (CIUTADELLA) 2017


A l’illa de Mallorca i a gran part de la de Menorca, especialment al nord i l’oest, a l’època calcolítica es desenvolupa un tipus d’hàbitat de planta allargada i absidal, que coneixem pel nom de naveta d’habitació.
Pels materials recuperats a les excavacions de Menorca, podem afirmar un ús d’aquest tipus de monument ja al III mil·lenni aC. (Clariana, Cala Blanca) o a inici del II (Son Mercer de Baix) i perdura el seu ús fins ja entrada la fase inicial.

 


Pel coneixement d’aquest tipus d’estructures, a l’illa de Menorca, comptam amb els resultats de les excavacions de Clariana i Cala Blanca, a Ciutadella, i Son Mercer de Baix, a Ferreries.

Les plantes presenten característiques similars a les estructures centrals de Son Olivaret i Ses Arenes de Baix, així com Torreta de Tramuntana.

Els materials més antics presenten idèntiques formes (esfèriques, globulars, contenidors…) tot I que hi ha un predomini de formes de mida gran. Es localitza un nivell d’aquestes característiques, per exemple, a sa Cala Blanca, per davall del nivell d’arena vermellosa, datat cap al 1.600 CAL aC. (3320 +- 40 BP). És a partir d’aquest moment que alguns d’aquests hàbitats són abandonats o reutilitzats per altres funcions com estables, magatzems, tallers,… En altres casos s’hi construeixen talaiots, a damunt, de manera que es pot parlar també d’una continuïtat en la seva ocupació. Malgrat tot, s’observa un canvi radical en l’ utillatge: apareix per primer cop la ceràmica amb desgreixant càlcic.
Font: Fullet informatiu