MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 19 de març del 2014

PARC NATURAL DE S'ALBUFERA DES GRAU - ITINERARI DE SA GOLA - (MAÓ)

Itinerari circular que transcorre per la zona posterior de les dunes des Grau. Podeu iniciar el recorregut des de la carretera, situada a 200 metres de l'aparcament que hi ha al costat del camp de futbol, o bé al final de la platja des Grau.



SA GOLA és el nom que rep la zona de connexió entre la mar i s’Albufera. Un pont de pedra la creua just iniciat l’itinerari. Davall del pont es pot observar una de les comportes que regulen el flux d’aigua que hi ha entre s’Albufera i la mar. Antigament aquesta regulació era per a finalitats únicament pesqueres i, en l’actualitat, se’n fa un ús enfocat a la conservació de la llacuna.



El Salicornar. Una vegada passat el pont de sa Gola trobam una passarel·la de fusta que protegeix la vegetació de salicornar del pas de la gent. Aquesta zona es caracteritza per una tipologia de vegetació ben particular, adaptada als canvis importants de nivell i salinitat.






Un cop passada la passarel·la trobarem una curta però intensa pujada que ens durà fins al mirador, des d’on es pot gaudir d’una vista panoràmica excepcional de s’Albufera cap a l’oest, sa Bassa Salada i el sistema dunar cap al nord.



L’Albufera des Grau té una superfície d’unes 70 hectàrees i uns 3 metres de profunditat màxima, i es troba envoltada de petits turons que li donen un aspecte encaixonat. És un dels millors llocs per gaudir de la posta de sol.





Sa Bassa Salada o Bassa de les Ànneres és una petita llacuna salada aïllada de s’Albufera. Qualque estiu es torna de color vermell per la presència d’uns bacteris que hi apareixen de forma sobtada quan la bassa es queda sense oxigen. El color vermell i les crostes de sal que queden a les voreres quan disminueix el nivell, donen en aquesta petita bassa un cromatisme espectacular. Aquestes tonalitats desapareixen amb les primeres pluges de la tardor.
 Comportes, corralets i cases utilitzades antigament pels pescadors d'anguila


Els corrals de pesca. Baixant del mirador, es pot veure el sistema tradicional de corrals de paret seca que es feia servir per a la pesca. Actualment, la pesca tradicional de l’anguila es fa amb gànguils, tècnica que consisteix en una estructura compartimentada amb entrades d’embut de boca estreta aferrades amb canyes al substrat fangós que permeten l’entrada però no la sortida dels peixos. L’anguila, en regressió a tota la Mediterrània, presenta encara una població en bon estat a s’Albufera des Grau. Entra a la llacuna en forma d’angula durant els mesos de novembre a febrer, on viurà fins a l’edat de reproducció en què sortirà a la mar.








Continuarem l’itinerari per la zona dunar que ha estat fixada per la vegetació. El sistema dunar des Grau va ser un alzinar fins que es va talar fa dècades. Després la zona es va repoblar amb pins.




Continuam cap a es Bol Llarg, ja a la platja des Grau.



ES BOL LLARG - PLATJA DES GRAU I AL FONS ZONA RESIDENCIAL DES GRAU


La millor forma de començar qualsevol visita a s’albufera des Grau és acudir al Centre de Recepció, situat a la carretera de Maó as Grau (km 3.5), prenent el desviament per Llimpa. Aquest centre proporciona informació detallada sobre el parc natural, en general, i sobre les múltiples activitats que s’hi poden realitzar.