MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimarts, 15 de juliol del 2025

TORRE DE SA TORRETA (MAÓ) 25-05-2025 (RECENTMENT RESTAURADA)



CALA TAMARELLS DEL NORD I DEL SUD DES DE SA TORRETA

No hi ha torre de defensa sense vaixell atacant

Les torres de defensa costaneres responien als vaixells que, armats amb canons, travessaven la Mediterrània saquejant o conquerint territoris per a les grans potències de l’època, com Anglaterra, França i Espanya.

Aquesta que veus és la torre de Rambla, una de les onze torres britàniques que hi ha a Menorca. Van ser construïdes per picapedrers menorquins sota les ordres d’enginyers militars britànics en només tres anys, coincidint amb el darrer período britànic a Menorca (1798-1802).

El sergent i la dotzena de soldats que s’hi allotjaven feien guàrdies i, quan albiraven vaixells enemics, els atacaven amb projectils incendiaris. La seva missió era evitar-ne o retardar-ne el desembarcament, i per aquest motiu les torres de defensa estan situades en llocs com aquest, a prop de cales o ancoratges.

Durant les denominacions britàniques del s.XVIII, els menorquins i les menorquines van veure com milers de soldats britànics s’instal·laven a l’illa per defensar-la dels vaixells enemics. Va ser una època d’esplendor econòmica i cultural, però també de tensions, ja que els recursos de l’illa no donaven per a tanta gent.

Avui en dia les torres de defensa continuen dempeus, albirant l’arribada de creuers, velers, iots i avions amb milers de visitants a una petita illa de recursos limitats i paisatges fràgils i singulars. El Parc Natural de s’Albufera des Grau i la Reserva de Biosfera de Menorca treballen per protegir-los i conservar-los.

(Panell informatiu)