MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 24 de setembre del 2022

BOLETS DE MENORCA: BOLET BLANC - BOLET BORD - FARINERA - FARINETA - PIXACÀ (Amanita ovoidea (Bull.) Link

Amanita ovoidea (Bull.) Link

Família : Amanitaceae

Gènere : Amanita

Sinònim : Amanita alba Pers.

Nom comú català : Bolet blanc. Bolet bord. Farinera. Farineta. Pixacà.

Nom comú castellà : Amanita blanca.

Descripció : Com el seu nom indica aquest bolet presenta un capell al principi i durant molt de temps com un ou ovoide cobert per un vel blanc que posteriorment s’obri quedant un capell convex de 10 a 20 cm de diàmetre. El marge pot dur restes membranosos- cotonosos del vel parcial que uneix el capell al peu i protegeix les làmines. Aquestes són blanques, gruixades, molt apretades i lliures del peu. El peu de 10-20 x 2-4 cm, robust, blanc, cilíndric i cobert d’una mena de farina que empastifa els dits quan es toca. El peu s’enfunda a la base en una amplia volva molt consistent, blanca o blanc-groguenca. L’anell fràgil és difícil d’observar complet perquè es romp amb facilitat. Les espores són blanques en massa, el·líptiques, de 10 x 7 micres i en quantitat tan gran que recorda la farina.

Bolets semblants : Es pot confondre amb Amanita ovoidea var. proxima Dumée, possiblement tòxica i que té la volva color ocre.

Observacions : Espècie freqüent a terrenys calcaris.

Distribució per illes : Cabrera. Dragonera. Eivissa. Formentera. Mallorca. Menorca.

Hàbitat : Alzinar. Pinar i altres coníferes.

Valor alimentari : Indiferent
















ALERTA!   Amanita phalloides (Vaill.: Fr.) Link

Família : Amanitaceae

Gènere : Amanita

Nom comú català : Farinera borda.

Nom comú castellà : Cicuta verde. Oronja verde. Seta mortal.

Descripció : La farinera borda té un capell inicialment acampanat i després pla de 6-14 cm de diàmetre amb una superfície llisa de color que varia de groc llimona, blanc grogós, a verd oliva obscur i fins i tot blanc. En general no presenta esquames o plaques esquamoses blanques, encara que poden estar als exemplars més joves però desapareixen ràpidament. Les làmines són blanques, lliures, juntes i amples. El peu de 8-17 x 1-2 cm és blanquinós o amb tonalitats verdoses, cilíndric i presenta un anell membranós, persistent, caigut i amb estries ben marcades. La volva és blanca, membranosa, persistent i envolta el peu com si es tractés d’un petit sac. Les espores són blanques en massa, ovoides, de 8-11 x 7-9 micres.

Bolets semblants : Es pot confondre amb A. ovoidea (Bull.:Fr.) Quél., A. Solitaria (Bull.:Fr.) Quél., A. Citrina (Schaeff,. Fr.) S.F. Gray. Després de pluges fortes es renta el capell i s’ha d’anar en compte per no confondre’l amb el comestible A. vaginata (Bull.:Fr.) Quél.

Observacions : És el bolet més verinós que existeix. És mortal, causant del 90% de les morts per intoxicacions de bolets.

Distribució per illes : Mallorca. Menorca.

Hàbitat : Alzinar. Pinar i altres coníferes.

Valor alimentari : Tòxic