MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

divendres, 5 de novembre de 2021

NINOX AUSTRALIÀ (Ninox boobook) - ESTIU 2021 A MENORCA

Ninox és un gènere d'ocells de la família dels estrígids (Strigidae). La família dels estrígids forma part de l'ordre dels (Strigiformes) i comprèn alguns ocells rapinyaires nocturns, anomenats genèricament mussols, però que inclou el duc, el xot i el gamarús, a més de les diferents espècies de mussols. Conformen l'ordre dels estrigiformes aproximadament unes 400 espècies d'òlibes i mussols.


Aquest gènere Ninox està format per 37 espècies, cinc d’elles es troben per Austràlia:

-        nínox australià  (Ninox boobook). 

-        nínox cridaner (Ninox connivens).

-        nínox de Tasmània (Ninox leucopsis).

-        nínox rogenc (Ninox rufa).

-        nínox gros (Ninox strenua).   

El Southern Boobook és el mussol més petit i comú d'Austràlia. S'identifica pel seu plomatge, que és de color marró xocolata fosc a la part superior i de color marró vermellós per sota, molt ratllat i tacat de blanc. El bec és gris amb una punta més fosca, i els peus són grisos o grocs. El disc facial és marró xocolata i els ulls són grans i groguencs. Els ocells de Tasmània són més petits i tenen més taques blanques, mentre que els ocells de les selves tropicals del cap York són lleugerament més grans i foscos. Els Young Southern Boobooks són gairebé completament de color blanc per sota, amb discs facials de color marró fosc conspicus. Com altres espècies de mussols, el Southern Boobook és nocturn. Sovint s'observen ocells posats en una branca oberta o a la part superior d'un arbre, emetent una crida distintiva de "boo-book".

Southern Boobooks es troben a tota Austràlia continental i Tasmània, i en algunes illes costaneres. 

El Southern Boobook s'alimenta d'insectes, petits mamífers i altres espècies d'animals petits. L'alimentació té lloc principalment a la nit, però pot haver-hi alguna activitat a la tarda i al matí, especialment els dies avorrits. La majoria de les preses es detecten escoltant i observant des d'una perxa alta adequada. Un cop detectades, les preses voladores, com ara les arnes i els ratpenats petits, són capturades a l'aire, mentre que les preses que viuen a terra s'aboquen.

El niu de Southern Boobook és normalment un buit d'arbre, que sol estar poc folrat d'encenalls de fusta, fulles i branquetes petites, però es pot deixar nu. La femella sola incuba els ous, però ambdós sexes, i de vegades una segona dona ajudant, alimenten les cries.

Època de cria: de setembre a febrer; principalment octubre

Mida de l'embragatge: 2 a 3 (ocasionalment fins a 5)

Temps al niu: 42 dies

Museu Australià


Aquest exemplar té dos anys i ha estat passant l’estiu a Menorca amb el seu cuidador Antonio Jesús, al qui vull donar les gràcies per haver-me deixat fer aquestes fotos. M’ha comentat que a Espanya només hi han enregistrats 3 o 4 exemplars d’aquesta espècie.

https://imatgesdemenorca-magda.blogspot.com/search/label/ASTOR%20UNS%20DIES%20A%20MENORCA