MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 17 de febrer del 2021

BASSA DE MORELLA (MAÓ) 5-02-2021











La bassa de Morella està declarada reserva natural des de l’any 2003. És una llacuna de 2,5 ha i un poc més de 150 cm de profunditat màxima que es forma per l’arribada de dos torrents que drenen unes 175 ha de la zona de Favàritx, dins el Parc Natural de s’Albufera des Grau. Tota la conca és damunt materials impermeables, la qual cosa fa que les aportacions vinguin únicament de la pluja. Dins la petita llacuna, hi tenen les mitgeres tres finques rústiques, cosa que demostra la importància estratègica de l’espai. Tot i que és a pocs metres de la mar, no té contacte amb l’aigua marina ni pel subsòl ni tampoc superficialment, ja que està separada de la mar per una capa de material impermeable format per llosella. Aquest fet fa que la seva salinitat sigui relativament molt baixa. Dins del seu tipus, en ocasions se l’ha considerada com una de les basses més ben conservades de la Mediterrània.

És una zona habitual de cria de fotges (Fulica atra) i soterins (Trachibaptus ruficollis) i la major abundància d’aus (generalment migrants o hivernants) té lloc a l’hivern, quan la bassa actua com a satèl·lit de l’albufera des Grau. Hi viuen també petis crustacis com Daphnia magna o Megacyplops viridis, amfibis com Hyla meridionalis o rèptils com Emys orbicularis.

Text copiat de la Guia Camí de Cavalls (Fundació Destí Menorca 2010)