MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

diumenge, 4 d’agost del 2019

FAUNA DE MENORCA: INSECTES - XINXES (Nezara viridula Nimfa)

INSECTES:  Heteroptera - Xinxes  (Nezara viridula Nimfa)
La Nezara viridula coneguda com a xinxa verda del tomàquet  pertany a la família Pentatomoidae.  És  una  de  les  especies  plaga que causa  problemes  en  molts cultius importants. La duració total del desenvolupament de Nezara Viridula  d’ou a adult depèn de las  condicions  climàtiques i pot  variar  entre  3  i  10  setmanes.  Tenen  una mitjana de tres o quatre generacions a l’any, amb  possibilitat  d’una quinta. Les  nimfes  es  caracteritzen  perquè la seva coloració  varia  segons el seu estat  de desenvolupament.  Inicialment  el  color  predominant  és  el  marró. Després passen  a  ser negres amb taques blanques i finalment  verdes. L’adult d’aproximadament 15  mm  de  color  verd amb  tres  petites taques més clares en l’escutel. Desprenen un olor característic a través de les seves glàndules quan se la  molesta.
Més de 25 mil espècies. La meitat de les ales anteriors és membranosa. Al davall trobam les ales posteriors que també són membranoses. Tenen un aparell bucal perforador i xuclador, i tots s'alimenten amb "sucs" animals o vegetals; són herbívors i depredadors. La seva metamorfosi és simple. Algunes xinxes poden transmetre malalties greus, com la leishmaniosi i la pesta bubònica. Els més coneguts són la xinxa de camp i la Gerris najas (sabater), que es pot veure "caminant" damunt l'aigua dels estanys.