MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

divendres, 14 de juny del 2019

PLANTES DE MENORCA: MOTXA (Ononis crispa L.)








Ononis crispa L.
Família: LEGUMINOSAE
Gènere: Ononis
Nom comú català: Motxa.
Distribució per províncies: Illes Balears.
Distribució per illes: Menorca. Cabrera.
Distribució general (Fitogeografia): Mediterrània (Baleàrica)
Categoria UICN: LCRisc mínim
Època de floració: Abr Mai Jun Jul Ago Set
Formes vitals: Camèfit. Nanofaneròfit.
Hàbitats: Platges i dunes, sòls arenosos. Camps de conreu, Vores de camins, llocs alterats. Costa rocosa. Pinars i garrigues amb romaní i timonedes. Llocs rocosos litorals i sistemes dunars. També pinars i ocasionalment als camps i vores de camins.
Característiques: Mata que es caracteritza per les seves fulles molt aferradisses al tacte; són fulles amb tres o cinc folíols dentats. Fa unes grans flors de color groc a la part superior de les branques, el pètal més gran (l'estandart) té unes línies vermelles per la part de darrera. Ononis crispa només viu a Menorca i Cabrera, generalment a ambients litorals. S'assembla molt a Ononis natrix , amb la que s'ha confós moltes vegades, aquesta té les fulles menys aferradisses i mai fa fulles amb cinc folíols. També es molt semblant a Ononis zschackei , però aquesta viu a la zona central de la Serra de Tramuntana a les parets rocoses. Totes aquestes espècies també han estat tractades com a diferents subspècies d' Ononis natrix.