MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dijous, 17 de gener del 2019

BOLETS DE MENORCA: Suillus collinitus (Fr.) Kuntze (BOLET DE BOU - BOLET GROC - ESCLATA-BUTZES - ESCLATA-SABATES - PIXACÀ)








Suillus collinitus (Fr.) Kuntze
Família : Boletaceae
Gènere : Suillus
Sinònim : Boletus collinitus Fr. Boletus fluryi Huijsman
Nom comú català : Bolet de bou. Bolet groc. Esclata-butzes. Esclata-sabates. Pixacà.
Descripció : Bolet amb capell i peu. El capell primerament és hemisfèric, posteriorment convex acabant pla, de color marró més o menys obscur. És un poc viscós en temps humit. El peu és llarg, cilíndric i un poc gruixut a la base, de color groc a la part superior i amb punts marrons i rogencs a la resta. Té tubs grocs de la mateixa manera que els porus. Les espores són de color ocre grogós en massa, fusiformes, de 7-9 x 3-4,5 micres.
Bolets semblants : Amb Suillus bellini , la diferencia són els tubs grocs de la mateixa manera que els porus , però no deixen sortir cap mena de gotes, que a l’altre espècie sí.
Observacions : Només s’han de menjar exemplars joves, els vells solen estar atacats per larves. És una espècie termòfila, que surt sobretot en anys no gaire humits.
Distribució per illes : Cabrera. Dragonera. Eivissa. Formentera. Mallorca. Menorca.
Hàbitat : Pinar i altres coníferes.