MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

dijous, 1 de març del 2018

FAR DE FAVÀRITX (MAÓ) 2018









Favàritx és el primer far amb torre de formigó construït a les Balears.
La construcció d’aquest far, així com el de Punta Nati, està motivada en gran manera pels naufragis ocorreguts després de la inauguració del far de Cavalleria.
Especial repercussió van tenir les desgràcies ocorregudes amb els vapors “Isaac Pereyre” el 1906 i “General Chanzy” el 1910. El primer prestava el servei de correus entre Marsella i Algèria, en el mateix punt on el març de 1898 havia ja naufragat el vapor “Ville de Rome” també de la Companyia General Transatlàntica francesa.
Va ser projectat per Mauro Serret i reformat per Miguel Massanet. Les obres van començar el juliol de 1917 però la falta de fons i les protestes de l’antic propietari del terreny per no haver percebut els diners de les terres van paralitzar les obres i no es van acabar fins al 1922. Finalment es va inaugurar el 22 de setembre d’aquest any. L’òptica era catadiòptrica, fabricada per la casa BBT i d’aparença 2+1 cada 10 segons, amb llums Chance de 85 mm. Aquesta òptica pot ara contemplar-se a l’Exposició de Senyals marítims instal•lats a l’interior del far de Portopí. La torre tenia una alçària de 33 metres i va ser la primera d’un far construïda completament de formigó, a les Illes Balears. La llanterna, de 3 metres de diàmetre, va ser fabricada per la Maquinista Valenciana.