MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dijous, 17 de desembre del 2015

CALA TAMARELLS NORD (MAÓ) 2015


Ubicada dins el Parc Natural de l’Albufera des Grau, cala Tamarells és una entrada de mar situada davant de l’illa d’en Colom, formada per dues subunitats (Tamarells Nord i Tamarells Sud) separades pel promontori de la punta des Tamarells. A la vegada, cada una d’aquestes subunitats està formada per dues platgetes (de sediment mixt de còdols arrodonits de petit ordre i arena) que queden bastant arrecerades de la incidència directa dels temporals. 








El conjunt de la cala queda delimitat al nord per la punta des Colomar i la  torre de Rambla, una fortificació de vigilància i defensa construïda l’any 1800 durant la darrera dominació anglesa. A Menorca hi ha una xarxa de 15 torres de defensa costaneres que es van construir al final del s. XVIII tant pels espanyols com pels anglesos. La funció d’aquestes construccions defensives era evitar l’ús dels punts d’ancoratge que oferia l’illa i el desembarcament de tropes que tinguessin per objectiu assetjar i rendir el castell de Sant Felip, fortalesa que tancava el port de Maó i que era l’últim reducte dels defensors de Menorca. La torre Rambla o de Tamarells té forma troncocònica i la part exterior dels seus murs està molt deteriorada a causa de l’erosió del vent i de la sal marina. La torre no ha estat objecte de cap restauració, i es conserva en el seu estat original, a excepció de l’entrada oberta en planta baixa. La torre constava de tres pisos. L’entrada original estava situada al segon pis i s’hi accedia a través d’una escala de fusta portàtil. La primera planta servia de magatzem de queviures i de pólvora mentre que la segona planta està formada per una sola habitació amb volta de mig punt i de planta octogonal i és on feien vida els soldats. Finalment, la terrassa allotjava els canons per a l’atac contra les embarcacions enemigues. Malauradament, la torre està en molt mal estat de conservació, fins i tot amb perill de despreniment d’algunes peces. Actualment la torre és propietat privada i correspon a les terres del lloc de sa Torre.