MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dijous, 13 d’agost del 2015

FAR DE SANT CARLES (MAÓ)


L’actual far de Sant Carles està situat a la bocana del port de Maó, dins les instal·lacions militars on es troben les restes del castell de Sant Felip (s. XVI). És per aquest motiu que el seu accés està restringit. El far original va ser enderrocat l’any 1917 i va ser substituït per una torre de formigó de 10 metres amb ratlles negres i blanques.

Aquest far va ser inaugurat el 20 de març de l’any 1852. La particularitat de trobar-se dins les proximitats d’una bateria militar de costa, va provocar protestes per part dels comandaments militars al veure com el far obstaculitzava un sector de tir. Endemés  els torrers allà destinats, estaven atemorits perquè els projectils  arribaven dintre de l’edifici, posant en perill les seves vides i la de les seves famílies, tot i que eren avisats per a sortir del far quan es produïen les pràctiques de tir.  Açò motivà l’apagada del far el 1912 i va ser substituït per un fanal mòbil col·locat en un pescant metàl·lic a la vorera del penya-segat, que produïa una aparença lluminosa de grups de 4 ocultacions cada 15 segons, mitjançant una òptica diòptrica de 9 anells i una Llum  Maris: (Llum alimentat amb parafina o petroli, que utilitzava una o dues metxes, i que va ser emprat en fars de petit o mitjà abast), d’una metxa alimentada amb petroli. D’aquesta manera cada vegada que es decidia disparar els canons, es plegava el pescant deixant lliure l’espai de tir. L’antic edifici no va ser enderrocat fins l’any 1917 i part del material es va reutilitzar per a la construcció del far de Favàritx. El 22 de juliol de 1918 va quedar electrificat l’enllumenat del fanal situat al pescant i, a uns cent metres de l’antic far de Maó, es van construir uns nous habitatges per als torrers.