MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dilluns, 14 d’abril del 2014

LLOC DE SANT ANTONI DE S'ARANJASSA - BARRANC D'ALGENDAR (FERRERIES)


El lloc de Sant Antoni de s’Aranjassa se situa en el punt en què s’uneixen es Canaló i el barranc d’Algendar. Les cases són de gran interés arquitectònic.
 


"Es Capitanet"
El Barranc d'Algendar és un paratge meravellós situat a la zona del migjorn de Menorca. No són poques les llegendes i les històries que s'amaguen entre la vegetació i els penya-segats majestuosos. Contes de temps llunyans, pirates perduts, saquejos, animals misteriosos, encantadores dames... De temes i històries n'hi ha moltes, però n'hi ha una que desperta un interés especial: la de'n Jaume Soler Adrover, conegut popularment com “es Capitanet”.
Ell era d'Eivissa, militar que lluità contra les tropes carlistes a Catalunya sota el comandament del general Martínez Campos. Va ser destinat a Menorca, on es casà amb una ciutadellenca. Després de viure a Ciutadella va comprar una casa a Ferreries, a més del lloc de s'Aranjassa al barranc d'Algendar. Segons l'amo en Joan de s'Aranjassa, podríem afirmar que en Jaume era un personatge una mica estrany, contava moltes històries i hom no podia saber on era el límit entre la realitat i la ficció. També expliquen que quan anava de Ferreries cap el Barranc veia enemics imaginaris entre els penyals i la vegetació. Creia amb les bruixes i era profundament religiós, els diumenges sempre anava a missa a la capella des Torretó.
 No cal insistir en el comportament no massa “normal” del nostre personatge, almenys pel que fa a les explicacions de l'amo en Joan de s'Aranjassa. Si ens apropam a la figura de'n Jaume Soler i la comparam amb la resta d'habitants d'Algendar podríem trobar un element distintiu: l'experiència fora de l'illa d'es Capitanet. Probablement, abans d'arribar a l'illa, establí contactes amb algun grup maçó o societat secreta. Si continuam amb la història la cosa es pot aclarar una mica més.
A part de tenir el lloc de s'Aranjassa, la mateixa font explica que guanyà el lloc d'es Canaló jugant a les cartes. Al 1904 morí la seva dona, i ell moriria al 1922. El matrimoni mai va tenir fills i alhora de fer el testament en Jaume va tenir un gran dilema: si deixava les seves possessions als seus familiars llunyans, quan tornés hauria de començar des de zero! Evidentment creia en la reencarnació. Aquesta actitud podia venir donada per una clara influència maçònica. En Jaume va deixar les seves terres al Bisbat, ells les vetllarien fins que tornés, si no tornava en 400 anys les terres passarien a ser propietat del Bisbat, així de senzill. Han passat 86 anys des de la mort de'n Jaume, encara li manquen 316 anys per tornar...
L'Infant Terrible ha fet una adaptació de la història, i ha fet una cançó que porta com a títol “Fantasia o realitat”.
Font: ASSOCIACIÓ CULTURAL SES TRES BOQUES DE FERRERIES