MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimarts, 18 de febrer del 2014

EUCALIPTUS O ARBRE DE LA SALUT - MENORCA (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.)


L’ Eucaliptus és un arbre que creix ràpidament i assoleix gran alçària.  És originari d'Austràlia. Les seves fulles, flors i fruits desprenen un olor característic. Té propietats terapèutiques en el tractament de les malalties respiratòries. Del seu tronc es desprenen làmines la qual cosa fa que quedi tacat amb diferents tons. Les fulles tenen forma de falç però quan són joves tenen forma ovalada. Floreix a l'estiu. El fruit té forma de càpsula. L’ eucaliptus és un arbre que té moltíssimes arrels i acaba deixant els terrenys infèrtils.

Al llarg de l'any apareixen unes càpsules característiques, soles o en grup, que s'obren en madurar, tot desprenent-se d'una mena de tapadora. Apareixen a les hores centenars de filets blancs: són els estams. Més endavant, es formen les llavors, petites i molt nombroses.


No és mai un tronc polit sinó torçat, com si en créixer es regirés fent torsió sobre ell mateix, moviment que queda imprès en els plecs de la fusta.


La seva època de floració és a l’hivern. El fruit és una càpsula verd-blavós-marró, aromàtics i la seva època de fructificació és a principi de tardor.

Les fulles, amb les quals es fan infusions balsàmiques, són llargues, més aviat dures, corbades i aromàtiques.
La fusta, avui dia, es fa servir per fer paper.

Eucalyptus camaldulensis Dehnh.
Família : MYRTACEAE
Gènere : Eucalyptus
Nom comú català : Eucaliptus.
Nom comú castellà : Eucalipto.
Distribució per províncies : Illes Balears.
Distribució general (Fitogeografia) : Australiana
Època de floració : Març. Abril. Maig. Juny. Juliol.
Formes vitals : Macrofaneròfit.
Hàbitat : Cultivat com a ornamental.
Categoria IUCN : Poc preocupant
Característiques : Els eucaliptus són arbres originaris d'Austràlia que han estat importats per a jardineria i repoblació forestal. Hi ha centenars d'espècies diferents d'eucaliptus al seu continent originari, bastants menys als nostres jardins, així i tot no són fàcils de classificar. Els eucaliptus tenen una escorça que es desprèn a tires deixant el tronc llis i de colors clars. Les fulles pengen cap avall i això fa que aquests arbres donin molt poca ombra. El seu aroma és inconfusible.
Observacions : Les flors produeixen abundant nèctar que és emprat per les abelles per a la producció de mel.
Origen : Natural d´Austràlia.
Època floració : Abril-juny