MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimarts, 3 de desembre del 2013

VAQUES DE LA REINA - 150 ANYS DE LA SEVA ARRIBADA A MENORCA

La raça nomenada de la Reina, d’arrel Friburguesa, és única al món. La seva presència a l’illa es remunta a l’any 1863 amb la visita a Menorca de la reina Isabel II i per aquest motiu, reben el nom de Vaques de la Reina.
Set van ser els exemplars que van arribar a l’illa i actualment, segons el President de l’Associació de Ramaders de la Vaca de Reina de Menorca, Miquel Taltavull Florit, calculen que són 35 els exemplars que existeixen. El cens s’ha elaborat gràcies a la iniciativa i els esforços dels pagesos que tenen exemplars d’aquesta raça, i que intenten sigui reconeguda.



Aquestes vaques són de gran talla, amb taques blanques i un caràcter força constant; presenten una faixa (clenxa) al llarg de l’espinada. Aquest bestiar els menorquins l’han tingut en força estima i per això que aquest tipus, encara que desfigurat, persisteix. El grup de bòvids regalat per la Reina procedia de la Real Casa de Campo. Aquesta raça va ser símbol del canton de Friburg (Suïssa) i va desaparèixer d’aquelles terres l’any 1975, essent reemplaçada per la raça Holstein (Frisona), d’origen holandès, també amb taques blanques i negres, però amb una major capacitat per a produir llet.