MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

diumenge, 30 d’octubre del 2016

SARGANTANA NEGRA (Podarcis lilfordi lilfordi) ILLA DE L'AIRE

Al voltant de la costa menorquina es situen una sèrie d'illots de diferents edats. Alguns presenten una extensió suficient per tenir una bona capa vegetal i contenir espècies endèmiques. Una d'elles és la sargantana negra, proveint de la subespècie Podarcis lifordi existent només en aquesta illa i en cap lloc més arreu del món, de dors negre i ventre blau metàl·lic, molt diferent a la resta de dracs a conseqüència que a l'illa de l'aire va ser la primera a segregar de Menorca. L'espècie ha evolucionat durant nou mil·lennis. És herbívor, mengen flors i nèctar. És molt abundant i confiat. Estrictament protegit actualment. 











La sargantana balear (Podarcis lilfordi), espècie endèmica de Mallorca i Menorca, de la que es poden trobar fins a 8 subespècies úniques als illots de Menorca. Són animals omnívors, és a dir, que presenten una dieta molt àmplia formada per vegetals, insectes,aràcnids, etc. Algunes de les poblacions d’aquestes sargantanes estan realment en perill a causa del poc nombre d’efectius que les composen de forma natural o per la pertorbació del seu hàbitat. Algunes d’aquestes pertorbacions poden ser causades per la introducció per part de l’home d’animals domèstics (com ha succeït a l’illa des Porros amb un ramat de cabres), d’espècies de caça (concretament conills a l’illa de l’Aire), o bé de forma involuntària, d’espècies lligades a l’activitat humana (com les rates a l’illa den Colom). Cal recordar, que la sargantana balear és una espècie protegida per llei i la seva captura està fortament penalitzada.