MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

dilluns, 28 d’abril de 2014

TORRENT D'ALGENDAR (FERRERIES - CIUTADELLA)
En total hi ha nou barrancs que, de ponent a llevant, reben els noms d'Algendar, cala Mitjana, Trebalúger, sa Cova, Son Fideu, cala Fustam, Sant Miquel, sa Torre Vella i Binigaus. Pel fons dels torrents d'Algendar i Trebalúger discorren els torrents del mateix nom, que porten aigua tot l'any i, per tant, representen una excepció entre els cursos d'aigua de I'illa.

El barranc més important de l'illa és el barranc d'Algendar, que neix al puig de Santa Magdalena, prop de Ferreries, i desemboca a la platja de Santa Galdana. Té una longitud de 7 km, el que resulta destacable si consideram que l'amplària mitjana de I'illa són 13,5 km. El barranc va ser excavat pel torrent que corre pel seu fons i que drena una extensa conca que inclou el pla Verd i el massís de Santa Àgueda. El cabdal del torrent varia en funció de les precipitacions, però no s'asseca ni tan sols els estius més eixuts. Açò és possible perquè s'alimenta, en part, de les aigües subterrànies de l'aqüífer del Migjorn, que afloren a les parts més baixes del barranc, especialment a la zona coneguda com sa font dels Eucaliptus, en què les surgències d'aigües subterrànies inunden també les zones adjacents al torrent. El torrent del barranc de Trebalúger té característiques semblants.