MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

dijous, 21 de desembre del 2023

POBLAT TALAIÒTIC DE MONTEFÍ (CIUTADELLA) 17-12-2023

Entrada al Poblat
Entrada al pont de bestiar





Avui només es conserven tres dels quatre talaiots que hi havia, una necròpolis d'hipogeus, restes de cercles, sitges d'emmagatzematge i dipòsits de recollida d'aigua, un conjunt d'edificis i espais construïts per al desenvolupament de les necessitats i de tota l'activitat quotidiana d'un grup de població estretament vinculada a l'explotació ramadera i agrícola.

El talaiot situat més al nord és de planta absidal amb una monumental façana còncava. El de ponent es caracteritza per la grandària gegant de les pedres amb què es va construir. El del sud és de planta circular i té un corredor entorn d'un cos central massís, que d'una banda sembla que pujaria a un pis superior i de l'altra donaria accés a un lloc indeterminat del cos central del talaiot. L'estructura interna no es pot observar clarament a causa dels ensorraments de pedres, però aparentment una intervenció posaria al descobert una interessant estructura arquitectònica.













Dins de la zona arqueològica hi ha també una notable necròpolis d'hipogeus (dotze segons les fonts antigues), però avui en dia gairebé tots estan clausurats, farcits de sediments. Se n'identifiquen sis i n'hi ha dos més de probables.

El més monumental és a 200 m a l'est del talaiot del sud i és bastant gran. Té un corredor d'accés amb restes de la seva coberta i sembla que originalment va ser emprat com a espai funerari.

              






El poblat de Montefí és un assentament d'època talaiòtica (aproximadament del segle X aC.) que es va emprar fins a època romana. En el seu moment de màxima esplendor, era un dels poblats més grans de l'entorn proper al port de Ciutadella.

El poblat té la singularitat de no tenir recinte de taula, encara que no es pot descartar que n'hi hagués, atesa la destrucció que ha patit el poblat al llarg del temps.

dijous, 14 de desembre del 2023

ADDAIA (ES MERCADAL) 3-12-2023

Entrada Port d'Addaia
Moll de Mongofra - Colàrsega Port d'Addaia - Punta de s'Esparrall - S'Era i Casetes de Vorera


Mongofra Nou - Punta de S'Esparrall que separa colàrsega Port d'Addaia i S'Era -  Caseta de Vorera
Illes d'Addaia