MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dilluns, 17 de setembre del 2018

TORRE DE FORNELLS (2018)






Torre de defensa costanera anglesa construïda entre els anys 1801 i 1802. És una de les de majors dimensions de totes les torres angleses fetes a Menorca i el seu aspecte exterior és distint al de les altres construïdes en el mateix període, perquè a la planta baixa es va fer un reforç o talús i pel parapet cilíndric de la planta superior, de volada motllurada, que descansa en mènsules.

La planta baixa era un espai dedicat a diferents tipus de magatzems: el de pólvora, el d’armes i munició i el de queviures. Des de aquesta planta fins a la planta superior, hi havia una obertura per on pujaven la munició de manera ràpida amb un sistema de corrioles.

A la primera planta trobam la sala de l’oficial, el lloc d’allotjament de la guarnició i el brocal o lloc on es pot pouar, que permetia proveir-se d’aigua, i el llar de foc. Alhora, hi trobam la porta d’entrada, a la qual s’accedia mitjançant una escala de llenya i que es podia treure en cas d’atac. A la planta superior s’accedeix per una escala de caragol des de la primera planta i és el lloc de la plataforma artillera on s’instal·lava, almanco, un canó, protegit per un parapet ben gruixat que envoltava tota la plataforma. En el parapet hi havia un petit forn de bala vermella on s’escalfaven els projectils que es disparaven als vaixells per incendiar-los. El matacà es un parapet cobert en volada sostinguda per mènsules. Entre les mènsules queden unes obertures que servien per defensar, en vertical, l'accés per la porta d'entrada de l'enemic.

Es va restaurar i es va obrir al públic l’any 2000 amb un sistema museogràfic senzill i acurat. El visitant podrà conèixer aquesta torre representativa del sistema defensiu de l'illa davant els perills que arribaven per la mar, constants en la història de Menorca.