MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

diumenge, 9 de setembre del 2018

FONT DE SES PENYES - BARRANC D'ALGENDAR (FERRERIES)






Al Barranc d'Algendar hi ha una sèrie de fonts que amb el pas del temps han quedat completament tapades per la vegetació. Es calcula que set o vuit. «Qui sabia bé la seva localització, perquè hi havia fet sa vida, era l'amo en Joan de s'Aranjassa», explica en Nito Barber 'de Sobrevell'.
Ell és un dels principals impulsors, juntament amb l'Associació de Veïns de S'Enclusa (Cas Vesins) de Ferreries, de la recuperació d'aquests brolladors naturals. Ho fan un diumenge de cada mes un grup de 19 voluntaris amb l'ajuda del botànic Pere Fraga i l'assessorament de Medi Ambient del Govern Balear.
Des de l'octubre passat, han netejat la zona de la font de Ses Penyes i sa font de Ses Canyes, a cinquanta metres una de l'altra. Sa font de Ses Penyes està aferrada als penyals d'Algendar, ben davant de S'Aranjassa. La feina aquí ara és intentar desembussar si es pot el forat original per on sortia originàriament l'aigua de la pedra, on s'hi ha ficat, cercant l'humitat, una arrel de figuera. Han tret la vegetació que tapava la font i han refet la canalització que portava l'aigua més avall, fins a les piques d'unes tanques.
Aquesta aigua es destinava a regar, segurament, camps de blat, explica en Nito Barber. De fet, al costat de la font hi ha un banc fet a partir del cercle que va deixar l'extracció d'una pedra de molí. El Barranc d'Algendar és una zona d'accés públic i fan aquesta feina amb la intenció que la gent gaudeixi també d'aquesta riquesa natural. Hi volen també plantar vegetació endèmica, flora típica del barranc.
Sonia Marquès Camps | @soniamarcamps | 29/05/2018