MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

dijous, 5 de maig del 2016

RUTA INTERPRETATIVA "BOSC DE FUTUR" (CIUTADELLA)


Estacionament públic 

 
Punt de començament de la ruta


A MENORCA, EL BOSC MEDITERRANI

El bosc mediterrani, el característic del clima mediterrani, està format per espècies vegetals adaptades a uns hiverns relativament suaus i lluminosos i a una època calorosa i seca (estiu). Els arbres més característics són els pins, els ullastres i les alzines, tots de fulles petites i perennes per tal de no perdre aigua per evaporació durant l’estiu.
Una característica comuna de moltes de les espècies d’arbres i arbusts que habiten a un bosc mediterrani és la capacitat de rebrotar (treure brots nous a partir de tiges o arrels velles). Per això de vegades es diu que el bosc mediterrani està “adaptat” a pertorbacions com ara la poda intensa o els incendis.



EL VIATGE DE L’AIGUA

En un bosc, l’aigua fa un viatge vertical d’anada i tornada. Quan plou, gràcies a la presència dels arbres i dels arbusts, l’aigua precipitada arriba a terra més a poc a poc i pot amarar el sòl més fàcilment. Així, l’aigua que banya el sòl és absorbida per les plantes a través de les arrels o bé recarrega els aqüífers o els torrents. L’aigua que s’evapora de les fulles (transpiració) contribueix a la formació d’ambients humits, núvols i noves pluges. És tot això el que converteix els boscos en reguladors del clima i una peça clau en el cicle de l’aigua. 




BARRERES D’ULLASTRE

Un dels usos ben vius del bosc menorquí és l’extracció de llenya d’ullastre, emprada per construir les tradicionals barreres. En el seu temps, la llenya d’ullastre també era l’emprada per l’arader per a la fabricació d’estris del camp.

Una de les coves del recorregut

Cova en un entorn molt polit



En aquest punt es continua cap a l'esquerra, però al no haver-hi cap indicació, vaig continuar recte i vaig agafar un camí a la dreta. No em va saber greu haver-me equivocat, doncs vaig trobar un troç de bosc amb una barraca, un pou i una alzina que em van agradar molt.
 



Pou amb abeuradors per tres costats

Botadors


 


ECOSISTEMES FORESTALS: UN ÈXIT EVOLUTIU

Els boscos són un dels ecosistemes més antics i extensos del món. Cobreixen un terç de la terra ferma del nostre planeta i estan adaptats a gairebé tots els climes, sòls o altituds. Exceptuant els gels permanents i els deserts extrems, trobam boscos a tots els continents en una gran diversitat d’ambients i formes, des dels boscos de coníferes boreals fins a les selves humides equatorials, passant per les marines mediterrànies. 
Continuació de la ruta pel camí correcte



ÚS SOCIAL DEL BOSC

DE LA SUBSISTÈNCIA A L’OCI

Al llarg de la història, els humans hem mantingut amb els boscos una relació bassada sobretot en la subsistència. Però en les darreres dècades els boscos han deixat d’estar freqüentats només per llenyataires, caçadors o carboners per passar a ser emprats o visitats per multitud de persones.
La nostra relació amb els boscos ha anat canviant i, gràcies als canvis socioeconòmics viscuts, hi ha pres més protagonisme la relació d’oci o esbarjo. És el que anomenam ús social del bosc i engloba totes les activitats de lleure, esport, cultura, etc., que es realitzen amb el bosc com a marc de fons. L’excursionisme, els esports d’aventura, anar a cercar esclata-sangs i tot tipus de fruits silvestres, la caça i anar amb bici o la simple contemplació del paisatge són exemples de l’ús social del bosc. 







Punt d'arribada de la ruta i de partida cap a la Cala del Pilar

Accés: S’hi arriba des de la carretera general (Me-1) entre Ferreries i Ciutadella, agafant en direcció nord el desviament del camí d’Alfurí, on hi ha l’estacionament públic regulat, per anar a la Cala del Pilar.
Itinerari:  Longitud 2100 metres
Dificultat: Baixa – mitjana
Una ruta molt interessant pels que estimam el bosc i la natura, amb diversos panells informatius en tot el recorregut,  referents al “Bosc de Futur: Serveis i Gestió”, dels que n’he copiat algun.