MENORCA RESERVA DE LA BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993
-CLICANT DAMUNT CADA FOTO, LA PODREU VEURE AMPLIADA

dissabte, 26 de març de 2016

BARRANC D'ALGENDAR (CIUTADELLA)El barranc d'Algendar és l'accident més important de l'altiplà miocènic del sud menorquí, de gran bellesa natural i paisatgística. Aquest barranc constitueix d'una forma totalment natural el límit entre els termes municipals de Ferreries i Ciutadella. Comença prop de Ferreries, al costat de la carretera general que uneix Maó amb Ciutadella, a l'anomenada muntanya de Santa Magdalena o d’Urgell, i desemboca a la platja de Cala Galdana. La seva longitud és de 7 km, valor que equival al de la meitat de l'amplària mitjana de l’illa, que és de 13,5 km. Les seves parets més verticals poden arribar en alguns punts als 80 m d'alçada, encara que el valor més freqüent és de 50 m.
És un barranc excavat per l'acció de l'aigua del torrent que en recorre el fons i que constitueix un cas excepcional a la illa, ja que porta aigua tot l'any amb un cabal considerable, fins i tot en els anys més secs.
Aquesta característica es deu al fet que el torrent drena una extensa àrea de territori des del pla Verd fins al massís de Santa Àgueda i, a més, rep aportacions de les aigües subterrànies de l'aqüífer de Migjorn, que afloren en les parts més deprimides del barranc. Aquest fet es manifesta d'una manera espectacular prop de la desembocadura del barranc, a la font dels Eucaliptus, on les sortides d'aigua de l'aqüífer inunden de manera permanent els terrenys del voltant del torrent. El transport d'aigua pel torrent al llarg de tot l'any propicia l'existència d'una vegetació de ribera poc freqüent a Menorca.
Cap a la desembocadura, el torrent presenta una clara influència marina, on domina una vegetació hidròfila, més o menys adaptada a la salinitat, formada per joncs i canyís.
Cap a l'interior hi ha una flora i una fauna d'aigua dolça constituïda per vogues i créixens.
En alguns punts també podem trobar la canya, l'om i el llorer. A les zones ombrívoles del barranc podem trobar la pampalònia, una espècie endèmica de Menorca i Mallorca, amb flors d'una indubtable espectacularitat. El barranc d’Algendar, com tots els barrancs de l’illa, serveix de zona de caça per a les aus rapaces com el xoric, el milà, l'esparver, l'òliba i el falcó pelegrí. A les zones d'aigua dolça hi trobam abundants tortugues d'aigua i granotes, mentre que els únics peixos que viuen en les aigües del torrent són l'anguila i la gambúsia.