MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 16 de gener del 2016

TORRE DE L'ILLA DE SES SARGANTANES (FORNELLS)





L'illa de ses Sargantanes està situada al centre de la badia de Fornells, dominant-ne l’embocadura i la zona de fondeig central. Aquesta torre, situada a l'extrem nord de l’illeta, devia ser una de les últimes construïdes pel capità D’Arcy i va substituir el fort de fusta existent en aquesta illeta.
La torre forma un recinte amb la bateria situada al seu peu i disposava de tres canoneres. És de disseny i distribució diferent de les altres torres angleses de Menorca, tot i que la seva estructura és la mateixa, de morter, i a l'exterior amb unes fileres de carreus verticals de reforç al llarg i través. No té pis intermedi, per tant la planta baixa servia per a l'allotjament de la guarnició i els recanvis. Es comunicava amb la terrassa de combat per una xemeneia amb una escala portàtil.
La torre té dues ales adossades al seu parament exterior, una cap al nord i una altra cap a l'est, que es perllonguen amb una closa artificial i un mur tancant el recinte de la bateria. L'ala de l'est té la porta d'accés al recinte, al nivell del terreny. L'ala del nord té una àmplia xemeneia, que es podia utilitzar com a “fogó de bala vermella”, molt emprada per disparar projectils escalfats, ben roents, contra els vaixells amb bucs de fusta.
A l'altre costat de l’illeta hi ha un edifici antic que va ser pavelló d'oficials i disposa als seus voltants de dos aljubs. Les torres blanques corresponen a la senyalització marítima.