MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dilluns, 28 de maig del 2012

TÀPERES (MENORCA)

Les tàperes són un condiment indispensable per a molts plats de la gastronomia balear. Es tracta d'un producte tradicional i l'ús que se'n fa a la cuina ja va ser experimentat pels grecs i els romans. Aquests darrers eren veritables especialistes a l'hora d'acompanyar carn o peix amb tàperes.
La tàpera no és un fruit ni una llavor, sinó el brot d'una planta que coneixem per taperera. El nom científic d'aquesta planta és Capparis spinosa, i és classificada com una mata de diversos cicles anuals que a l'hivern s'asseca, de manera que només se'n manté viva una arrel fonda d'escasses ramificacions.
És una mata i, essent la seva flor de terra, això obliga a treballar ajupit en època de calor, entre el maig i l’agost.
Tradicionalment aquest treball el feien les dones, que aprofitaven el despuntar del dia per començar la jornada. D'aquesta manera s'aconsegueix d'arrencar els brots quan encara són durs de la fresca de la nit, i es redueix el risc de clavar-se les punxes que la planta té al voltant de les fulles.
Una vegada recollides, les tàperes es poden guardar envinagrades seguint un senzill procés i queden llestes per consumir en forma d'acompanyament, en la preparació de salses, o com a ingredient de plats elaborats.
MATA DE TAPERERA
FLOR DE TAPERERA
Si es deixa créixer la tàpera, el brot produeix una flor grossa de pètals de color blanc.
TÀPERES AMB SAL ABANS DE CONFITAR-LES
POTS DE TÀPERES CONFITADES AMB SAL I VINAGRE

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bo Magda; uba mica d'història fa que apreciem més les coses.
Felicitats
Joan