MENORCA RESERVA DE LA BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993
-CLICANT DAMUNT CADA FOTO, LA PODREU VEURE AMPLIADA

divendres, 11 de novembre de 2011

VAQUES DEL CAMP DE MENORCA


"VAQUES DE LA REINA"
D'ARREL FRIBURGUESA
La raça nomenada de la reina, descendia del grup que regalà a l’illa Isabel II, en 1863. Són de gran talla, amb taques blanques i/o roges i un caràcter força constant; presenten una faixa (clenxa) al llarg de l’espinada. Aquest bestiar els menorquins l’han tingut en força estima i per això que aquest tipus, encara que desfigurat, persisteix. El grup de bòvids regalat per la Reina procedia de la Real Casa de Campo. Aquesta raça va ser símbol del canton de Friburg (Suïssa) i va desaparèixer d’aquelles terres l’any 1975, essent reemplaçada per la raça Holstein (Frisona), d’origen holandès, també amb taques blanques i negres, però amb una major capacitat per a produir llet.

 

"VAQUES MENORQUINES"
 ROJA / VERMELLA
 La vaca menorquina és un representant clar del tronc boví roig convex de l’àrea mediterrània, present a l'illa, segons indiquen diverses excavacions realitzades, abans del segle X a.C. Durant molts d’anys fou la raça majoritària o dominant a l’Illa de Menorca, amb una clara tendència dirigida a la producció de llet i el formatge com a producte final. Actualment la seva població és molt reduïda, i es destina principalment a la producció de carn.
Es tracta d'una raça rústica, forta, tranquil•la i amb gran instint maternal. La seva grandària és mitjana i les seves proporcions allargades. La seva conformació corporal s'assembla al biotipus de doble producció (llet i carn). Els animals són majoritàriament sulls i el seu color és roig, amb variacions d’intensitat que van des del ros clar al roig fosc.
La va dur un poble de navegants, un poble que tenia el brau com animal sagrat. Són de raça ibèrica, sense banyes. La jerarquia dins el ramat és de gran importància. A un lloc destacat hi ha la vaca més vella, l'àvia de totes, respectada; ella comanda.


 VAQUES "FRISONES" O "HOLSTEIN"
Les vaques frisones que pasten tranquil•lament als verds camps, envoltats de murs de pedra seca, formen una important part del paisatge de Menorca. Aquestes constitueixen la base de la ramaderia insular i la seva llet és la matèria prima per a la producció del internacionalment conegut formatge de “Mahón” – Menorca. Majoritàriament, són vaques frisones, però a més a més n'existeixen d’altres.
La vaca frisona va començar el seu desenvolupament a Menorca els anys 60 del segle XX.


VAQUES "FLECKVIEH"
VAQUES "CHAROLAISES"