MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 29 de juny del 2022

FAUNA DE MENORCA: LIBÈL·LULA (Calopteryx haemorrhoidalis) Senyoreta endolada - Cavallet del dimoni negre

Els odonats, constitueixen un dels grups més notables dins de l’amplia classe dels insectes (Insecte). Són coneguts comunament com a libèl·lules, terme procedent del llatí libella, diminutiu de libra (balança), en referència a l’equilibri que aquests insectes són capaços de mantenir en l’aire i, a la vegada, a la manera de col·locar les ales a l’estar posades. A la península Ibèrica i a les Illes Balears l’ordre Odonata es troba representat per dos subordres, Anisoptera i Zygoptera. Els individus del primer mantenen les ales esteses en posar-se, recordant alhora a una balança, mentre que les espècies del segon generalment les arrepleguen, unint-les longitudinalment sobre el seu cos. Per això, i per la seva menor mida, els zigòpters són denominats a vegades com a cavallets del dimoni o damisel·les. Altres noms comuns utilitzats a les Balears per als odonats són tallanassos, senyoretes, helicòpters o jueus, entre d’altres.

Calopteryx haemorrhoidalis

Acusat dimorfisme sexual. Els mascles són de color porpra fosc, amb una taca fumada a l'ala de color marró fosc metal·litzat. Els tres darrers segments abdominals són de color rosat a la part ventral. Les femelles són de color més clar, verdós o bronzejades. Tenen les ales lleugerament brunes amb els extrems més foscos i el pterostigma blanc. És característica la taca rosada ventral dels tres darrers segments de l'abdomen dels mascles.