MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

divendres, 21 de gener del 2022

FAUNA MARINA DE MENORCA: VERGA MANSA - COGOMBRE DE MAR (Holothuria tubulosa)

Els holoturoïdeus (Holothuroidea) són una classe d'equinoderms coneguts popularment com a Verga mansa (Menorca), cogombres de mar i molts altres noms.

Inclou animals de cos vermiforme allargat i tou que viuen als mars i oceans de tot el mon. Existeixen des del Silurià, fa uns 400 milions d'anys, i es coneixen 1.749 espècies actuals.

Característiques.- Pertany a el mateix grup que els eriçons de mar i les estrelles de mar però, aparentment no tenen la simetria pentarradial característica dels altres equinoderms. Es consideren animals amb una simetria bilateral secundària, ja que internament els seus òrgans i sistemes apareixen en un nombre múltiple de cinc, com a la resta d'equinoderms, però externament el seu cos allargat dona la sensació de tenir un sol eix de simetria. El cos és musculós, en forma de cilindre, i té una obertura bucal per un extrem que està envoltada per tentacles. A l'altre extrem es troba l'obertura anal.

Moltes espècies ronden els 25 cm de longitud; les holotúries més petites no excedeixen el centímetre, mentre que les més grans arriben longituds de 3 metres (Synapta maculata).

Hàbitat.- Les holotúries viuen en gairebé tots els ambients marins, però són més diversos en les aigües poc profundes dels esculls coral·lins. Habiten des del medi intersticial, on poden quedar exposats a la marea baixa, fins a les profundes fosses oceàniques. Moltes espècies viuen enterrades en sediments tous, sent per tant bentòniques; però moltes poden nedar, i algunes fins i tot són membres del plàncton, surant a mercè dels corrents.