MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

diumenge, 26 d’agost del 2018

CASAT DE SON GRANOT (ES CASTELL)

Considerada  una  edificació  colonial  anglesa,   concretament  d’estil  “georgià”,  Son Granot és una casa amb tractament volumètric unitari i amb un façanisme destacat. La riquesa dels volums a la façana principal, en tres plans diferents creen terrasses superposades.  El  tractament  dels  tres  plans  diferents  de  la  façana,  amb  la graonada i el pòrtic de tres arcs rebaixats, només es ressegueix amb la continuació de  la  cornisa  i  les  particions,  marcades  a  tots  quatre  enfronts  amb  el  contrast  del color  blanc-vermell  en  relleu  i  panys  llisos.    Els  detalls  ornamentals  de  rematat superior i balustres són d’un gust populars i apreciable simplicitat. La disposició dels elements  amb  la  graonada  remuntant  el  gran  sòcol  de  la  façana  principal  cap  al pòrtic central podrien relacionar-se amb alguns exemples georgians. Els tractament de  façanes  laterals,  és  encara  molt  esquemàtic,  amb  paraments  completament llisos, desprovistos d’ornaments tret de les particions. Es corona el conjunt amb un “timpà” esgraonat. Es creu que fou la vivenda del militar escocès Patrick Mackelar, el qual podria haver ubicat  aquesta  finca  de  manera  estratègica  en  aquest  turó  donada  la  proximitat respecte el port, el poble des Castell i el castell de Sant Felip.
La reforma realitzada a inicis del s. XXI per l’ús hoteler ha transformat la composició de la façana principal amb la desaparició de la finestra central de la planta alta que convé recuperar.

 ELEMENT ARQUITECTÒNIC RURAL Construït entre 1712 i 1756, durant la primera dominació anglesa.


CATÀLEG DE PROTECCIÓ DEL PATRIMONI HISTÒRIC (Ajuntament des Castell)