MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

diumenge, 31 de desembre del 2017

POUS (MENORCA)


Zona Macar d'En Tosqueta (Es Mercadal) 
Barranc d'Algendar (Ferreries)

Itinerari 2 Camí de Cavalls dins s'Albufera des Grau (Maó) 
Zona de Mongofra 
El pou és un dels elements més importants a Menorca per a l’obtenció de l’aigua subterrània, ateses les característiques geomorfològiques de l’illa i la profunditat a la qual es troba l’aigua. De pous, n’hi ha de diferents tipus: els pous públics, que se situen a la vora dels camins; els privats, que es troben a qualsevol dels diferents sementers del lloc; i els pous de les poblacions, que tant poden ser públics i com privats.

Els pous situats a les terres de cultiu de qualsevol explotació rural tenen com a finalitat proporcionar l’aigua necessària per al consum del bestiar.

Els pous estan excavats en la roca mare i la seva fondària depèn de la profunditat a la qual es troba l’aigua subterrània. En tots els pous de l’àmbit rural la boca es cobreix amb una senzilla estructura de carreus de marès, habitualment tapada amb una llosa horitzontal on s’enganxa la politja que sustenta la corda i el poal. Aquesta llosa té un accés rectangular situat a una certa altura per tal de facilitar el drenatge manual de l’aigua subterrània a la superfície i evitar que algú hi pugui caure dintre. Encastada en un dels murs d’aquesta estructura hi sol haver un pastereta de pedra per abocar-hi l’aigua, la qual està en connexió amb una filera d’abeuradores. Quan una primera abeuradora s’omple, l’aigua passa per un canalet a l’abeuradora del costat, i així successivament fins que s’omplen totes les piques. El nombre d’abeuradores varia en funció dels animals que utilitzen el pou. En temps enrere, una de les feines diàries dels missatges del lloc era omplir les piques per donar de beure al ramat que pasturava de tornada als bouers.

Cultura popular de menorca