El formatge és i ha estat un producte característic de Menorca.
Factors geoclimàtics com la temperatura, la humitat i la llum, juntament amb el procés d'elaboració i pràctiques d'envelliment tradicionals, han condicionat de manera determinant les característiques finals, l'aroma i el sabor del formatge Mahón-Menorca.
La història del formatge es remunta
a la prehistòria (3000 aC). Durant el període de la dominació britànica, els
governadors de l'illa van reestructurar la producció lletera i van contribuir a
donar un nou impuls a la comercialització del formatge, que s'exportava en
vaixell des del port de Maó.
Foto Meloussa |
Foto Meloussa |
Va ser a l’any 1985 quan se li
atorgà de forma definitiva la denominació d’origen formatge Mahón i
posteriorment a l’any 1998 s’incorporà la paraula Menorca al formatge emparat,
el qual passà a anomenar-se Mahón-Menorca. El Consell Regulador de la
Denominació d’Origen Protegida (DOP) “Mahón-Menorca artesà” i “Mahón-Menorca”
vetlla, des de 1985, per a que el formatge de Maó mantingui les seves
característiques físiques i organolèptiques.
Foto guia Repsol |
El formatge Mahón-Menorca s'elabora
amb llet de vaca i és madurat exclusivament a l'illa. Es distingeixen dos tipus
de formatge segons el tractament previ a què ha estat sotmesa la llet: el
formatge Mahón-Menorca artesà, elaborat amb llet crua acabada de munyir, sense
que hagi estat sotmesa a cap tipus de tractament de conservació, i el formatge
Mahón-Menorca, elaborat amb llet sotmesa a algun tractament de conservació, com
ara la refrigeració i/o la pasteurització. Segons el temps de maduració, aquests
dos tipus de formatge es classifiquen en tendre, semi curat o curat.
• TENDRE
Suau. El seu color és blanc
groguenc, amb una crosta poc desenvolupada, tou i elàstic. D'aromes làcties
amb lleu record de mantega i un toc lleugerament ácid característic del
Maó-Menorca. (21-60 dies).
• SEMICURAT
Característic i inconfusible.
La crosta és de color carabassa; si és artesà, és marró. De pasta ferma i
tall fàcil, de color ivori groguenc, posseeix un nombre variable d'ulls de
mida petita, repartits de forma irregular. Amb aromes i gust lactis més
evolucionats, amb certes reminiscències de mantega i de fruita seca torrada
(avellanes), de persistència bucal mitjana, ha desenvolupat el buquet típic
del Maó-Menorca (2-5 mesos).
• CURAT
Una delícia per als amants del
formatge. La seva textura és més ferma i dura, és menys elàstic i, en estats
avançats de curació, és trencadís i es formen escates en tallar-lo. Les
aromes i el gust són molt evolucionats, complexos i intensos, amb una
persistència bucal llarga. Suggereix records de fusta envellida, cuir adobat
o cava de maduració; sol aparèixer la sensació picant.
|
|
El procés d’elaboració del formatge, o formatjat, ha estat durant molt de temps invariable a tots els llocs menorquins, on es fa seguint receptes molt antigues. Es tracta d’un ancestral conjunt d’operacions que ha estat transmès de pares a fills, i la seva aplicació defineix i origina l’autèntic formatge.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada