MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO EL 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 8 de novembre del 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ (ES MERCADAL) -CAMPANAR RESTAURAT-

Nova imatge del campanar restaurat i les noves campanes. La darrera reforma del campanar data de 1945 i des de llavors no s’hi havia fet res més. Dues de les campanes han estat restaurades i una d’elles és nova.

L'any 1301, el rei Jaume II de Mallorca, mitjançant el document conegut com el Pariatge, du a terme la demarcació de les parròquies de Menorca i testimonia l’existència as Mercadal d’una capella anomenada Sant Narcís. El 1439 aquesta església ja era parròquia i estava dedicada a Sant Martí de Tours. La vila era la seu d´un ampli municipi que es designava com a Universitat del Mercadal i Castell de Santa Àgueda.
El nombre de feligresos des Mercadal va anar creixent progressivament. A finals del segle XVI comptava amb 640 habitants, i el 1716 ja arribava al nombre de 1.600 pobladors, inclosos els que habitaven els llocs de l’extens terme parroquial. En aquell temps estaven establertes a la parròquia les confraries del Santíssim Sagrament, de la Sang, o sigui, de Crist Crucificat, de l´Assumpció de Nostra Senyora, de Sant Martí, de Sant Joan, De Sant Sebastià i de Santa Escolàstica.
L’agost de 1767 va començar a enderrocar-se l’antiga església ("l'església vella"), ja que s’havia de construir en el mateix emplaçament la que existeix actualment. És un temple espaiós, de senzilles i elegants línies renaixentistes, cobert amb volta de canó i ben il·luminat mitjançant clares vidrieres. Té adossada una sòlida torre campanar, proveïda de sonores i harmonioses campanes.