MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 11 de juny del 2014

PLANTES DE MENORCA: RAPA MOSQUERA, ORELLA DE PORC O RAPA PUDENTA (Dracunculus muscivorus)


Dracunculus muscivorus (L.f.) Parl
Família : ARACEAE
Gènere : Dracunculus
Nom comú català : Escandalosa. Orella de porc. Rapa mosquera. Rapa pudenta.
Distribució per províncies : Illes Balears.
Distribució per illes : Cabrera. Mallorca. Menorca.
Distribució general (Fitogeografia) : Mediterrània
Època de floració : Abril. Maig.
Formes vitals : Geòfit.
Hàbitat : Zones pedregoses del litoral.
Categoria IUCN : Poc preocupant
Característiques : Aquesta és una de les espècies vegetals més espectaculars de la nostra flora per la forma inversemblant de la seva inflorescència. Les flors són autèntiques trampes per caçar (però no matar) mosques, perquè li serveixen com a pol·linitzadors; pel mateix motiu la seva olor és pudent, recorda a carn en descomposició. Quan està en flor és inconfusible, perquè les altres rapes fan la inflorescència erecta i sense pèls, mentre que aquesta la fa tombada vermellosa i coberta de pèls negres i rígids.
Estatus : Endèmica (Tirrènica).

Una gran part de les 1300 espècies de plantes que habiten Menorca floreix a la primavera, i és quan més agraït és aproximar-se a elles per conèixer-les. Les plantes componen el paisatge de l'illa, però s'hi distribueixen seguint uns requeriments ambientals. No és igual viure a la redossa humida d'un barranc que a les eixutes costes ventoses de la tramuntana. A cada ambient hi trobam les seves plantes.

GOB Menorca

És una de les poques plantes termogèniques, és a dir, que pot elevar la seva temperatura, independentment de la temperatura ambiental. Aquest fet l'ajuda a atreure els insectes pol·linitzadors

A les Gimnèsies, i especialment a l'illa de l'Aire (Menorca) la rapa mosquera presenta una forta interacció amb la sargantana gimnèsica, que s'alimenta de les mosques atretes per les flors de la planta. La rapa mosquera no obté cap benefici de la presència dels rèptils durant la floració, ja que aquests es mengen els seus pol·linitzadors. Quan els fruits són madurs, en canvi, les sargantanes se’ls mengen, encarregant-se així de dispersar les llavors. L'enorme densitat de rapa mosquera a l'illa de l'Aire, i probablement a altres illots de les Balears, es deu a l'activitat dispersora de les sargantanes.

Un estudi genètic de les aràcies endèmiques o subendèmiques de les illes del Mediterrani Occidental ha mostrat com l’orella de porc (Helicodiceros muscivorus és un dels endemismes vegetals més antic de la nostra illa, amb una estimació de temps que se situa al voltant d’uns 30 milions d’anys.