MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

divendres, 1 de novembre del 2013

LA DANSA DE TARDOR DELS ESTORNELLS (MENORCA)


Els núvols d'estornells travessen el cel als mesos de tardor, creant danses improvisades.

Volen en grup, enèrgicament, com si fossin un de sol. Avancen pel cel creant formes inesperades per tal de confondre els seus depredadors. Observar els grans estols d’estornells és un espectacle que podem gaudir a la tardor, abans del fred hivernal. Aquests ocells de costums gregaris semblen viatjar erràticament, sense un rumb definit, movent-se amunt i avall tot creant núvols de perfils misteriosos. Per què ho fan? L’objectiu és complicar la cacera als seus depredadors, principalment les àligues i els falcons, que davant del grup immens d’ocells són incapaços de centrar-se en un sol individu.


Mengen de tot, habitualment al terra. Durant la primavera i estiu sobretot insectes, erugues, cucs, cargols. A partir del juny, a més, fruita silvestre o cultivada. A l'hivern té predilecció per les olives, i hi fan grans danys. Als llocs on pasturen ramats de vaques o ovelles, se'ls pot veure per entre les seves potes, i fins i tot sobre les espatlles d'aquests animals, intentant capturar-ne els paràsits.








A la nit solen dormir tots junts. A Menorca el dormidor més gran és a Son Bou, on les persones que ho han vist, diuen que és un espectacle impressionant, com el que vaig viure jo aquesta setmana al Camí Vell de Maó d'aquí Ciutadella.