MENORCA RESERVA DE LA BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993
-CLICANT DAMUNT CADA FOTO, LA PODREU VEURE AMPLIADA

dijous, 13 d’octubre de 2011

AJUNTAMENT DE CIUTADELLA

L’any 1865, l'antic palau del Governador de la plaça des Born va ser cedit a l'ajuntament de Ciutadella. Llavors, es va acordar adaptar-lo com a palau municipal seguint el projecte de l'arquitecte català Enric Sagnier i Villavecchia, autor d'obres molt significatives de la Barcelona de principis del segle XX.
L'actual edifici de l'Ajuntament va ser inaugurat el 1925 després de molts anys d'obres.
Així i tot, després d’haver mantingut llargues discussions sobre si l'Ajuntament havia de continuar a l'edifici enfront de la Catedral en el qual havia estat sempre –antigament la seu de la Universitat General de l'illa i actualment ocupat per les dependències del Consell Insular de Menorca- o si era millor el seu trasllat al Born.
El Palau del Governador era l'antic Real Alcàsser construït sobre el “Qasr” musulmà que comptava amb la seva pròpia muralla, separada de la de la ciutat per la plaça d'armes del Born. La reforma per convertir-lo en Ajuntament va canviar les estructures antigues, només va deixar alguns testimonis de l'edifici original en algunes parts de la planta baixa.
L'última reforma va recuperar part del seu perfil original i va donar accés al bastió sobre el port per utilitzar-lo com a un espai lliure d'ús públic. També va modernitzar espais interiors per fer més funcionals les dependències.
La façana principal és l'element més sorprenent del conjunt.
L'arquitecte que la va crear volia formalitzar la presència de l'Alcàsser i reinterpretar els porxos de ses Voltes en un nou espai porticat que donava caràcter públic a l'edifici.
Les úniques peces interiors d'interès són l'escala d'accés a la planta noble i la sala de sessions, coneguda com a saló gòtic, reformat el 1953 i decorat amb plafons pintats per l'artista de Ciutadella Nina Camps i Vives, sota la direcció de Josep Mascaró Pasarius.