divendres, 13 de gener del 2023

LÍQUENS (MENORCA) 29-12-2022

Els líquens són organismes que sovint ens passen desapercebuts en les nostres caminades, però que tenen un paper vital en la composició de l’ecosistema i en el seu bon funcionament.

                                                  

ELS LÍQUENS EPÍFITS COM A BIOINDICADORS

Els líquens són sistemes sensibles al seu entorn, de creixement lent i presenten moltes característiques per esdevenir bons bioindicadors de la qualitat ambiental. Les diverses espècies de líquens tenen nivells diferents de sensibilitats vers l'entorn i els seus canvis, permetent, en el seu estudi conjunt, l’obtenció d’informació sobre la qualitat ambiental.


Durant més de 100 anys, els científics han considerat que els líquens eren una simbiosi entre una alga i un fong. Una relació que se’n diu de mutualisme, on l’alga aporta la capacitat de fer la fotosíntesi, i el fong la destresa d’aferrar-se sobre qualsevol superfície i tenir una gran capacitat de combatre la sequera.

Més o manco així és com s’ha vingut descrivint i ensenyant a escoles i universitats durant diverses generacions. Fins que fa un parell d’anys, uns investigadors encuriosits per la diferència de toxicitat que presentaven dues espècies de líquens pràcticament idèntiques, van descobrir que no són dos sinó tres els organismes que conviuen estretament. A l’alga i al fong habituals, s’hi afegeix un altre fong tipus llevat que havia passat desapercebut tot el temps.

(Extracte  article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 31/12/2018).


https://www.menorca.info/opinion/firmas-del-dia/2010/06/18/1377684/els-liquens-seva-diversitat.html 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada