dijous, 31 d’octubre del 2019

CISTERNES I BEURADES PER AL BESTIAR (MENORCA)

  Sant Agustí Vell (Es Migjorn Gran)



 Ferreries


 s.XIX Talatí de Dalt (Maó)
Lloc de Binigaus Nou (Es Migjorn Gran)

Les Cisternes són cavitats subterrànies picades manualment a la roca, en forma de pera i entrespolades, que serveixen per emmagatzemar l’aigua de pluja recollida de les teulades tant de les cases del lloc com dels habitatges de les poblacions. L’extracció de l’aigua de les cisternes, que s’utilitza principalment per beure, es fa manualment a través de la boca de la cisterna amb l’ajut d’un poal.
L’aigua de les cisternes s’ha de mantenir sempre ben neta, per la qual cosa se’n sol tapar la boca abans de les primeres pluges perquè la porqueria acumulada a les teulades i a les canalitzacions no es mescli amb l’aigua emmagatzemada dins la cisterna. Un cop tot net, després de les primeres aigües, es torna a obrir el pa i la cisterna s’omple amb l’aigua de pluja que cau al llarg de tot l’hivern.
Antigament, entre les feines domèstiques que s’havien de fer cada any hi havia el manteniment de l’aigua de la cisterna. De tant en tant es desinfectava amb terrossos de calç i quan la cisterna era buida, s’eliminava tot el solatge que hi havia al fons i es netejava i es desinfectava l’interior del dipòsit.
Cultura Popular de Menorca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada