dijous, 23 de maig del 2019

COVA DELS JURATS O DE L'ESGLÉSIA - NECRÒPOLIS DE CALASCOVES (ALAIOR)




La Cova des Jurats, situada al costat oest de Calascoves, conserva un interessant conjunt d'inscripcions romanes, (actualment bastant deteriorades degut a la mala qualitat de la pedra on estan fetes les inscripcions).  Era un santuari dedicat a la fundació de Roma i va estar en ús durant els segles II-III dC.









La necròpolis està formada per més de noranta coves d'enterrament, excavades en els penya-segats de la cala, i va estar en ús durant gairebé tota l’època talaiòtica. Es poden observar, bàsicament, tres tipus de coves, que són en tots els casos tombes col·lectives on s’anaven dipositant els difunts d’un grup humà concret:

Coves naturals amb tancament de construcció ciclòpia. Són possiblement les coves més antigues de la necròpolis. El seu ús es remuntaria al 1100 aC, i es perllongaria fins al 700 aC.

 Coves artificials de l’edat del bronze. Es tracta d’hipogeus formats per una sola cambra de planta ovalada, amb el sostre baix. Es solen trobar a les parets rocoses, a una certa alçada. Segons sembla, es van utilitzar aproximadament entre el 800 i el 600 aC. S’hi han documentat objectes de bronze com pectorals, torques, banyes de bou o puntes de llança.

 Coves artificials de l’edat del ferro. Es tracta d'hipogeus de grans dimensions, amb pilars i pilastres que compartimenten l’espai. La porta sol ser rectangular, i presenten un pati exterior excavat a la roca. En general no es troben a llocs tan inaccessibles com les coves anteriors.] S’hi han documentat objectes de ferro com ganivets, espases o braçalets; objectes de bronze com cadenes amb penjolls, torques i braçalets. També s’hi han trobat denes púniques de pasta de vidre procedents d’Eivissa. L’ús ritual de la cala va continuar després de la conquesta romana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada