dissabte, 30 de setembre del 2017

SANT JOAN DELS HORTS DE CARBONELL (ES MERCADAL)


En els horts de Carbonell es constituí un petit nucli urbà, amb un únic carrer i unes trenta cases. La família Salort cedí el terreny on es construí l’església de Sant Joan dels Horts de Carbonell, beneïda pel bisbe Juano l’any 1807 com a parròquia. 




Avui la nova propietat ha transformat l’antiga rectoria i escola rural en un habitatge, a canvi de la restauració de l'antiga església.


A la Gran enciclopèdia catalana posa:
Sant Joan de Carbonell, ets Horts de Carbonell. Antic llogaret del municipi des Mercadal (Menorca), al NE de la vila, entre la muntanya del Toro i el fons del port de Fornells, al centre dels horts de Sant Joan o de Carbonell, on hom conrea cereals, farratge, i hortalisses, en terrenys grassos i humits, procedents en part de la dessecació de zones baixes i pantanoses.

Aquesta transformació fou iniciada pel ciutadellenc Bernat Ignasi d’Olives el 1652, que féu construir l’església. La repoblació i l’obra dessalinitzadora continuà el 1733, quan el governador anglès Richard Kane obtingué autorització per a invertir en aquesta obra les rendes de l’aiguardent. El 1817 fou inaugurada la nova església, erigida en vicaria ja el 1807, que posteriorment passà a parròquia; actualment l’església de Sant Joan Baptista resta annexada a la parròquia de Sant Antoni de Fornells. 

3 comentaris:

  1. Hola me gustaría saber algo mas de la historia de esta iglesia y sobretodo si se celebran fiestas parroquiales cuando son. Vivo en Menorca desde hace tiempo y me encanta esa zona.
    Molt agradeida per anticipat.
    Mary Domínguez

    ResponElimina
  2. Cuando son las fiestas? Perdón por las erratas.

    ResponElimina
  3. Hola Mary:
    No tengo más información de la que pongo en esta entrada. Esta antigua iglesia sólo conserva la estructura exterior. No tiene techo. Quizás encuentres más información por Internet.
    Saludos.

    ResponElimina