dilluns, 12 de juny del 2017

PLANTES DE MENORCA: GALLS SARDS – LLENGÜES GROSSES (Serapias nurrica (Corrias, 1982)















Serapias nurrica (Corrias, 1982)

Nom comú: Llengües grosses

Classe: Liliopsida

Ordre: Orchidales

Família: Orchidaceae

BIOLOGIA DE LA CONSERVACIÓ

Geòfit de cicle de creixement hivernal. Com la majoria d’orquídies de la nostra flora, la part subterrània està formada per dos o tres tubercles arrodonits dels que surten la tija i les fulles. Aquestes són allargades, un poc acanalades i de color verd clar. Les inferiors formen una roseta laxa. Del centre d’aquesta es comença a formar la tija fèrtil que pot arribar a una alçada de uns 40cm. Les flors es troben agrupades a la part superior d’aquesta tija. Aquestes són grosses i de color variable, des d’un blanc rosat amb tonalitats grogoses fina a un vermell clar, sempre amb la boca de color més fosc. La floració es produeix entre els mesos d’abril i maig.

Aquesta orquídia és un endemisme tirrènic, que a les Balears només es troba a l’illa de Menorca. Les poblacions conegudes es troben a la part central de l’illa. Totes elles es situen en el mateix ambient: terres silícies derivades de les arenisques del Triàsic. La planta apareix preferentment a la part superior dels principals massissos formats per aquesta material geològic, en aquestes situacions hi sol haver afloraments rocosos coneguts amb el nom de llisers que deixen extensos espais oberts, amb poca vegetació arbustiva, on es formen les comunitats d’Isoetes en les que també hi creix aquesta espècie.

Pel que fa al estat de conservació, en el Llibre Vermell de la Flora Vascular de les Illes Balears està classificat com Vulnerable. Legalment està protegida pel Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades dins la categoria de Vulnerable. Actualment no es disposa de cap tipus de cens o avaluació detallada de la seva situació. La ubicació de la majoria de les seves poblacions fa que quedi al marge d’amenaces importants com la sobre freqüentació humana o el canvi d’usos en el sòl. Però així i tot, l’hàbitat que ocupa, la comunitat d’Isoetes, és sensible a alteracions que aparentment serien de baixa intensitat, com poden ser l’obertura d’un carrerany o actuacions de neteja forestal. Una situació que es veu agreujada per la dificultat d’identificació en la fase vegetativa que té la mateixa aparença que altres espècies molt més comunes del gènere com Serapias lingua.

Autor text: Fraga, P. (Institut Menorquí d’Estudis)

Corologia: Mediterrània occidental

Tendència: Estable

Nivell d’amenaça: Vulnerable (segons el Llibre Vermell)

Categoria de protecció: Vulnerable (Decret 75/2005) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada