dimecres, 10 de desembre del 2014

TORRE TALAIA DE S'ENCLUSA (FERRERIES) 2014

La Talaia de s'Enclusa és una talaia construïda durant la segona meitat del segle XVIII situada a 275 msnm, dalt la muntanya de S'Enclusa. Juntament amb la talaia de Binissarmenya, és una de les darreres edificacions d’aquest tipus que s’aixecaren a Menorca.

La història de Menorca en el segle XVI va estar marcada per les destruccions de Maó (1535) i Ciutadella (1558), la primera obra d’un atac corsari comandat per Barba-rossa i la segona d’una flota otomana comandada per Piali Baixà. Com a conseqüència d’aquestes desfetes es va iniciar la construcció del fort de Sant Felip al port de Maó i es van erigir un conjunt de torres de vigilància a diversos llocs estratègics al llarg de la costa de Menorca. Les primeres torres d’aquest tipus foren construïdes a principi del segle XVII, i tenien la missió de vigilar l’arribada de possibles incursions corsàries per donar avís a les poblacions perquè prenguessin les mesures de defensa oportunes abans que l’atac fos una realitat. També en èpoques de pesta i altres epidèmies servien per controlar que cap vaixell no pogués desembarcar les mercaderies o les persones per un altre lloc que no fos el port de Maó o el de Ciutadella, on els oficials de la sanitat havien d’autoritzar o prohibir, segons els casos, aquestes operacions. Segons alguns documents, a principi del segle XVIII existien cinc talaies fixes, que en temps de guerra o de perill sanitari, és a dir, epidèmies que afectessin terres de la Mediterrània, es podien ampliar a deu. Fins als nostres dies han arribat set talaies –en un estat més o menys satisfactori segons els casos–, dues de les quals no formen part del grup anterior, sinó que van ser construïdes durant la segona meitat del segle XVIII i són de planta rectangular: la de s'Enclusa i la de Binissarmenya.


Actualment està molt deteriorada. A principis del segle XXI s'utilitza com lloc de vigia contra incendis de l’ Institut Balear de la Naturalesa del Consell Insular de Menorca. 



1 comentari: