dijous, 20 de novembre del 2014

PLANTES DE MENORCA: CIRERETES DEL BON PASTOR O DE BETLEM (Ruscus aculeatus L.)

Bonica planta arbustiva de fins a 120 cm d'alçada. La principal singularitat d'aquesta espècie és que el que semblarien les fulles són en realitat tiges aplanades i acabades en punxa, que adquireixen l'aspecte d'elements foliars. Aquestes falses fulles tenen una forma lanceolada i amiden de 2 a 3 cm. Les fulles vertaderes fan entre 3 i 4 mm i es desprenen de seguida de la tija. En arribar el mes de maig, apareixen a la part central de les falses fulles unes diminutes flors que donaran lloc a uns fruits també molt característics, rodons i de la mida d'un pèsol, d'un vermell intens. Pel que fa als indrets on viu, hom la troba als alzinars, i zones de garriga.



Ruscus aculeatus L.

Família : LILIACEAE

Gènere : Ruscus

Nom comú català : Boix marí. Boix mascle. Brusc. Cirerer de Betlem. Cireretes o  Guingues del Bon Pastor. Galzeran. Llorer bord.

Nom comú castellà : Arrayán morisco. Brusco.

Distribució per províncies : Alacant. Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Lleida. Tarragona. València.

Distribució per illes : Cabrera. Eivissa. Formentera. Mallorca. Menorca.

Distribució general (Fitogeografia) : Mediterrània

Època de floració : Febrer. Març. Abril.

Formes vitals : Faneròfit.

Hàbitat : Llocs forestals humits. Esporàdicament a sistemes dunars.

Usos i propietats : Medicinal. Tòxica. Usos simbòlics.

Plantes Legalment Protegides : Catàleg Balear.

Categoria IUCN : Poc preocupant

Característiques : Petit arbust que es caracteritza perquè ha substituït les fulles, per branques aplanades que semblen fulles (cladodis), les autèntiques fulles són petites escates molt poc aparents; fa unes flors solitàries i poc aparents de color verdós o lila que surten a sobre dels cladodis (demostrant així la seva naturalesa caulinar), els fruits són arrodonits i vermells, destacant força sobre el color verd de la planta. Floreix al hivern i la primavera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada