dimarts, 27 de desembre del 2011

PLATJA DE MONGOFRA NOU O ES SIVINAR DE MONGOFRA (MAÓ)

La platja de Mongofra Nou està inclosa dins el Parc Natural de l’Albufera des Grau, l’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i la Xarxa Natura 2000. La part marina també és parc natural. Situada al fons d’un dels nombrosos entrants de mar que presenta la costa en aquest sector de tramuntana. Gràcies a la forma semicircular de la cala i a la seva sortida encarada a llevant, aquest enclavament dóna un bon recer a les embarcacions, fins i tot els dies de tramuntana. La platja està formada per la sortida de dos torrents i es troba encaixada entre dos promontoris. La platja està associada a masses forestals de savines i pins, que ofereixen ombra al visitant. És des d’aquesta zona boscosa, per allà on trenca el segon torrent, per on s’arriba fins a la platja veïna de s’Enclusa, caminant 10 minuts seguint un camí paral•lel a la costa.
A la platja destaca la presència d’una caseta d’aspecte singular. És l’anomenada caseta des senyor de Mongofra, una construcció particular utilitzada pels propietaris de la finca per gaudir de la platja.
Sobre el promontori situat a l’extrem nord de la platja es desenvolupa un sistema dunar en direcció oest que dóna lloc a una morfologia de dunes remuntants molt espectaculars, on també es poden apreciar restes de dunes fòssils adossades als penya-segats . A la zona de la sortida del torrent hi ha alguns camps de còdols arrodonits que presenten una erosió diferencial per l’acció del vent.

dijous, 22 de desembre del 2011

BARRACA DE S'ESPANTO (SANT CLIMENT) 2010

Aquesta barraca es troba al Camí de Sa Forana de Sant Climent.
Gabriel Pons Pons, conegut pels seus vesins com S’Espanto, és l’autor d’aquesta magnífica construcció, en una tanca de la seva propietat.
Segons he pogut contactar amb ell,  l’ha construït a estones i la va acabar el mes de gener de l’any 2009.
Diu que no té cap inconvenient que les persones entrin a veure-la. També el fet de poder entrar a l’interior de la barraca, es pot contemplar millor aquesta esplèndida i diria jo, perfecta obra.

dilluns, 19 de desembre del 2011

GALL D'INDI DE MENORCA

Orígens
Com ocorre en la resta d’agrupacions europees d’animals d’aquesta espècie, tots són originaris de l’Amèrica Central i del Nord, descendents de les aus introduïdes el segle XVI al nostre continent en alguns dels viatges de tornada fets pels descobridors i colonitzadors d’aquelles terres. A més, el nom amb què se’l coneix dóna una idea clara del seu origen. En el cas concret de Menorca, el llibre de John Amrstrong, Història de l’illa de Menorca (1756), ja menciona la seva abundant existència i la qualitat de la carn.

divendres, 16 de desembre del 2011

MAÓ

PORT - ILLA PINTO

ARBRE DE PISOS DALT COSTA DE SES VOLTES 
PLAÇA DE LA BIOSFERA

dimarts, 13 de desembre del 2011

SES PENYES DES CAPELL DE FERRO (MAÓ)

Formació de maresos silicis coberta per una espessa marina de brucs i alzines.

Aquestes penyes les podeu contemplar des del Camí d'Addaia dins l'itinerari 3 del Camí de Cavalls

dissabte, 10 de desembre del 2011

S'ARENALET DE S'ENCLUSA O ES CALÓ DES PEIX (MAÓ) 2011





Per arribar a aquesta platja de dimensions reduïdes, s’hi ha d’anar a peu pel Camí de Cavalls ruta 3 des de Favàritx desviant-nos en darrer moment cap a la costa o també des de l’entrada de la mateixa ruta que es troba al Camí d’Addaia (una vegada fet el tram de ses salines). La majoria de la gent hi accedeix per mar mitjançant embarcacions.
A uns 100 m. d’aquesta platja es troba la cala de S’Enclusa tal com podeu observar a n'aquesta imatge i més cap a l’Oest la veïna platja de Mongofra

dimecres, 7 de desembre del 2011

CREUS DE TERME DE MENORCA

PLAÇA DE JAUME II (CIUTADELLA) 
CAMÍ VELL DE (CIUTADELLA)
CAMÍ CARAGOL (CIUTADELLA)  
CAMÍ DE LA TRINITAT (CIUTADELLA)
CAMÍ DE SANT JOAN (CIUTADELLA) 



PLAÇA DALT SA QUINTANA (CIUTADELLA)
CAMÍ DE SANT JOAN (CIUTADELLA)
CARRETERA DE SANTANDRIA (CIUTADELLA)
CAMÍ DE SON SALOMÓ (CIUTADELLA)
(SENSE LA CREU)  CAMÍ D'ALGAIARENS (CIUTADELLA) 
CAMÍ DE SA COMA (CIUTADELLA)











Les Creus de Terme es construïen a les fronteres dels municipis i la seva funció era la delimitació territorial, tant de camins com de propietats o poblacions, a la vegada que complia amb una funció religiosa.
Totes les Creus de Terme que hi ha a l’illa estan declarades oficialment Béns d’Interès Cultural (BIC), motiu que les hi atorga la màxima categoria de protecció i obliga als propietaris a mantenir-les en bon estat de conservació. En la majoria dels casos correspondria als ajuntaments, exceptuant si alguna de les creus es trobés en una carretera propietat del Consell o dins d’una finca privada.
El Departament de Patrimoni del Consell Insular té quantificades unes 23 creus, però com la majoria van ser construïdes per gent anònima i no figuren a la documentació històrica, és difícil saber realment quantes n’existeixen o van existir.
SANT JOAN DE MISSA (CIUTADELLA)

SANT LLORENÇ DE BINIXEMS (ALAIOR)
PATI ESGLÉSIA DE SANT GAIETÀ (LLUCMAÇANES)