dimarts, 28 d’agost del 2018

"ORIANA" A CIUTADELLA (27-08-2018)






CREUER ORIANA


   Any construcció: 1995
   Tones: 69.000
   Capacitat passatgers: 1928
   Capacitat tripulació: 800
   Registre/Bandera: Bermudas
   Eslora: 261 metres
   Manga: 32,33 metros
   Velocitat de Creuer: 26 Km/h

diumenge, 26 d’agost del 2018

CASAT DE SON GRANOT (ES CASTELL)

Considerada  una  edificació  colonial  anglesa,   concretament  d’estil  “georgià”,  Son Granot és una casa amb tractament volumètric unitari i amb un façanisme destacat. La riquesa dels volums a la façana principal, en tres plans diferents creen terrasses superposades.  El  tractament  dels  tres  plans  diferents  de  la  façana,  amb  la graonada i el pòrtic de tres arcs rebaixats, només es ressegueix amb la continuació de  la  cornisa  i  les  particions,  marcades  a  tots  quatre  enfronts  amb  el  contrast  del color  blanc-vermell  en  relleu  i  panys  llisos.    Els  detalls  ornamentals  de  rematat superior i balustres són d’un gust populars i apreciable simplicitat. La disposició dels elements  amb  la  graonada  remuntant  el  gran  sòcol  de  la  façana  principal  cap  al pòrtic central podrien relacionar-se amb alguns exemples georgians. Els tractament de  façanes  laterals,  és  encara  molt  esquemàtic,  amb  paraments  completament llisos, desprovistos d’ornaments tret de les particions. Es corona el conjunt amb un “timpà” esgraonat. Es creu que fou la vivenda del militar escocès Patrick Mackelar, el qual podria haver ubicat  aquesta  finca  de  manera  estratègica  en  aquest  turó  donada  la  proximitat respecte el port, el poble des Castell i el castell de Sant Felip.
La reforma realitzada a inicis del s. XXI per l’ús hoteler ha transformat la composició de la façana principal amb la desaparició de la finestra central de la planta alta que convé recuperar.

 ELEMENT ARQUITECTÒNIC RURAL Construït entre 1712 i 1756, durant la primera dominació anglesa.


CATÀLEG DE PROTECCIÓ DEL PATRIMONI HISTÒRIC (Ajuntament des Castell)

divendres, 24 d’agost del 2018

PLANTES DE MENORCA: BANDERES - LANTANA (Lantana camara L.)















Lantana camara L.
Família : VERBENACEAE
Gènere : Lantana
Nom comú català : Banderes. Lantana.
Nom comú castellà : Bandera Española.
Distribució per províncies : Alacant. Barcelona. Illes Balears. Tarragona. València.
Distribució per illes : Eivissa. Mallorca.
Distribució general (Fitogeografia) : Neotropical
Època de floració : Abril. Maig. Juny. Juliol. Agost. Setembre. Octubre.
Formes vitals : Nanofaneròfit.
Hàbitat : Cultivada com a ornamental a parcs i jardins. Naturalitzada a llocs alterats.
Característiques : Arbust molt ramificat, amb fulles oposades i gruixudes amb el marge dentat. Les flors s'agrupen en inflorescències que semblen umbel·les, les flors poden ser grogues i vermelles, sovint una mateixa inflorescència barreja tot dos tipus de colors. És una espècie original de l'Amèrica tropical, que s'utilitza molt als nostres jardins per a fer bardisses; ocasionalment es troba naturalitzada. Floreix a la primavera i estiu.
Estatus : Introduïda.

dimecres, 22 d’agost del 2018

PORT D'ADDAIA (ES MERCADAL)

El port d'Addaia es el tercer port més important de Menorca, està situat en una cala fonda i resguardada, rodejada d'una gran quantitat d'illots. 


 ILLA DE SES MONES





 ILLES O ILLOTS D'ADDAIA



El port d'Addaia està situat molt a prop d'una de les més importants zones humides de Menorca, les salines d'Addaia, que presenta una gran diversitat d'animals i plantes.

 MOLL DE MONGOFRA NOU