divendres, 28 de gener del 2011

ERMITA DE SANT JOAN DE MISSA (CIUTADELLA)


A la vigília de Sant Joan els caixers de la confraria acudeixen en una espectacular cavalcada a l'ermita de Sant Joan de Missa. Allà escolten les Completes.
Petita església rural que ja existia al 1301. Va ser nomenada com una de les set parròquies en què va ser dividida Menorca per Jaume II en aquest any, possiblement amb la intenció de crear un pol d'atracció per establir en aquesta zona una nova població. Aquesta idea va fracassar ja que al llarg del segle XIV es va transformar en capella i va passar a dependre de la parròquia de Ciutadella.
La planta és d'una única nau coberta amb dues voltes, d'estil gòtic senzill.
La capella lateral de Sant Isidre data del segle XVII.
A finals del segle XIX, el bisbe Mercader va impulsar la restauració que li va donar l'aspecte que avui coneixem. El 1884 es va edificar la capella de Nostra Senyora de la Providència i el 1886 es va reformar la façana i es va refer el campanar.El porxo d'entrada és un element arquitectònic sobreposat a la façana, similar al de l'ermita de Gràcia. Construït el 1749 sobre un anterior. La rehabilitació portada a terme l'any 1995, que va deixar la pedra de marès del porxo a la vista, va eliminar una característica important de la seva concepció original: la blancor de l'espai. Els merlets i el campanar d'espadanya, juntament amb el blanc del conjunt, configuren una silueta atractiva en el paisatge pla del sud de Ciutadella.








diumenge, 23 de gener del 2011

PARRÒQUIA DE SANT ANTONI ABAT (FORNELLS)

L'església de Sant Antoni és un petit temple del segle XIX, la qual fou construïda sobre el prmitiu oratori, que té una sola nau de volta de canó i quatre capelles a cada costat. En una de les capelles hi ha la imatge de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors. També hi podem contemplar una pintura del pintor Serra-Llimona.



dimecres, 12 de gener del 2011

PORTA D'EOS - CALES FONTS (ES CASTELL)


La Porta d'Eos (Déu de l'Aurora), obra de l'artista Francesc Calvet i Mota (Barcelona 1947 - Es Castell 2004) que va donar al poble des Castell, es troba instal·lada a la punta de Cales Fonts, orientada a llevant del port de Maó.

dissabte, 1 de gener del 2011

BINIPARRATXET PETIT -CASA TALAIÒTICA- (MAÓ)












Vivenda del poblat talaiòtic de Biniparratxet, característica de les últimes fases de la cultura talaiòtica de Menorca (segles IV-I a.C.), amb una cambra hipòstila acostada. Situada prop del cap sud de la pista d'aterratge de l'aeroport ha estat traslladada fidelment al seu lloc actual degut a les obres d'eixampla de la zona de seguretat del camp de vol. La cambra hipòstila, construcció dedicada probablement a les provisions, fou subdividida en diverses habitacions en el segle I a.C. La vivenda té una porta d'accés, un pati central descobert on s'hi troben la llar i la cisterna per a la recollida de l'aigua de pluja; a més d'un petit magatzem i altres dos àmbits que possiblement es dedicaren a llocs de treball, reunió, àpats, etc. amb un dipòsit abocador de cendres. L'abandó de la casa es produí a la segona meitat del segle I a.C., poc després de la conquesta romana de l'illa el 123 a.C.